Във Вашингтон почти са спрели да броят министрите, съветниците и

...
Във Вашингтон почти са спрели да броят министрите, съветниците и
Коментари Харесай

Шпигел: Оставката на Болтън - какво стои зад нея?

Във Вашингтон съвсем са спрели да броят министрите, съветниците и персоналните представители, от чиито услуги президентът на Съединени американски щати Тръмп се лиши по време на мандата си, написа " Шпигел ".
Освобождаването на съветника по сигурността Джон Болтън демонстрира за следващ път, че приемствеността е непозната дума в Белия дом. Там в този момент се залага на непредсказуемото държание. Друг присъщ миг е, че съществуват няколко разнообразни версии към оставката на Болтън.
Доналд Тръмп заяви в Туитър, че във връзка с доста въпроси са имали разминаване, по тази причина помолил Болтън да подаде оставка. Противно на изказванието, Болтън съобщи, че самичък е предложил оставката си, която е била призната едвам на идващия ден.
Причината
Според политически наблюдаващи, сред президента и неговия консултант е имало вербален конфликт по отношение на проекта на Тръмп да организира мирни договаряния с талибаните в имението си в Кемп Дейвид няколко дни преди 11 септември.
Срещата беше анулирана от Тръмп. В американските медии се появиха голям брой материали, които доказваха, че Болтън е настоятелно е посъветвал президента да анулира срещата, концепцията за която е възприемал през цялото време като несериозна.
Информациите бяха изпъстрени с голям брой елементи. Това евентуално не се е харесало на Тръмп, който не търпи да има пробив в близкото си обграждане. Най-вероятно е заподозрял съветника си или някого от антуража за изнесените детайлности
След съвсем две години завърши един много чудноват съюз, в който Тръмп и Болтън просто не си подхождаха.
Президентът, който даде обещание да отдръпна всеобщото военно наличие на Съединените щати в разнообразни точки на света и да позволи съществуващите с други страни проблеми чрез гениални „ покупко-продажби ”, се прояви по доста външнополитически тематики като цялостна диаметралност на Болтън.
Джон Болтън беше и си остава „ ястреб ” – той не има вяра във опцията Съединени американски щати да подписва „ положителни покупко-продажби ” с страни като Русия, Иран или Северна Корея. Не се доверява и на талибаните. За него потреблението на военна мощ или намесата във вътрешните работи на други страни е по-подходящо средство за прокарването на американските ползи в международен мащаб.
Вероятно за Тръмп съществуващото несъгласие е било занимателно. Твърди се, че Тръмп се е шегувал, че в случай че зависи от Болтън, Съединени американски щати са щели да стартират най-малко четири войни.
С времето, обаче, другите гледни точки станаха все по-очевидни и проблематични. Болтън, който би трябвало да е най-важният консултант на президента по всички въпроси на външната политика и политиката за сигурност, през множеството време е в несъгласие с шефа си.
Така, да вземем за пример, до момента в който Тръмп през последните месеци настояваше за договорка със севернокорейския деспот Ким Чен Ун, макар ракетните тествания, Болтън постоянно изостряше реториката във връзка с Северна Корея. По време на взаимното посещаване на Тръмп и Ким на границата при започване на лятото, Болтън демонстративно стоеше настрана, защото смяташе тази демонстрация за неточност.
Точно толкоз мощна беше разликата в мненията във връзка с Иран: след свалянето на американския дрон и нападенията над петролни танкери в Персийския залив Болтън се разгласи за ответен удар против Иран. Тръмп, обаче, провали интервенцията в последната минута. Освен това президентът постоянно се е противопоставял на концепцията на своя консултант да се работи за промяна на режима в Иран.
Разногласия имаше и във връзка с Венецуела: Болтън бил заречен на Тръмп, че с поддръжката на опозицията ще успее за малко време да смени режима в Каракас. И до през днешния ден този проект не е сбъднат.
Какво ще се случи след оставката на Болтън?
Президентът желае да показа новия консултант по въпросите на сигурността още през идната седмица. Водят се диалози с дипломати от втория и третия ешелон. Едно е несъмнено: оставката на Болтън би трябвало да ускори въздействието на външния министър Майк Помпео. Той е считан за последовател на президента и рядко му опонира. Известно е, че Помпео и Болтън бяха в непрекъсната омраза.
Сега към този момент президентът ще би трябвало да разчита на „ покупко-продажби ” за разрешаването на външнополитически проблеми, даже и до момента те да не са довели до действителни решения. Вече има клюки, че в края на септември Тръмп желае да организира мирни договаряния с президента на Иран Хасан Рохани в Ню Йорк по време на сесията на Общото заседание на Организация на обединените нации.
Тази концепция сигурно е провокирала смут у Джон Болтън, цитира БГНЕС.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР