Във Варненския залив се проведе съвместно учение по ликвидиране на

...
Във Варненския залив се проведе съвместно учение по ликвидиране на
Коментари Харесай

Специализиран кораб тренира справяне с нефтен разлив във Варненския залив

Във Варненския залив се организира взаимно обучение по очистване на нефтен разлив. В тренировката участваха представители на Главна дирекция „ Аварийно-спасителна активност “, Дирекция „ Морска администрация “-Варна, Европейска организация за морска сигурност (EMSA) и други, оповестиха от пресслужбата на транспортното министерство.

През 2012 година бе оборудван първият транспортен съд за битка с нефтени разливи в териториалните води на България, като неговият контракт с Европейската организация за морска сигурност изтече през предходната година. С напъните на управленията на Министерството на превоза, осведомителните технологии и известията и на Изпълнителна организация „ Морска администрация “, бе реализирано съглашение с европейската институция за подписване на нов контракт за съоръжение на нов транспортен съд – втори за черноморската граница на Европейския съюз. Практиката е да има единствено един в даден район, а в Черноморския към този момент има ситуиран кораб от подобен вид в Констанца, Румъния. След тази договореност беше извършен търг от EMSA за оборудването на търговски транспортен съд, който е разполагаем за реакция при положение на разлив.

По време на учението през днешния ден, корабът показва оборудването си за изследване, обозначаване и битка с нефтени разливи, както и приемането и предаването на данни от/на Морския спасително-координационен център. Тренировката се организира в съдействие с EMSA, като редом бяха задействани системата за сателитно наблюдаване за нефтени разливи (Clean Sea Net) и европейската система за бедствия CESIS (ERC).



Проект „ EMSA Oil Spill Response Services “ има за цел да сътвори мрежа от дежурни кораби за реагиране при нефтени разливи, посредством контракти с търговски оператори на плавателни съдове. В тази връзка в България е нает м/т „ Галакси Еко “ за интервала 2017-2021 година с регион на деяние Южно Черно море.

Наетите от EMSA кораби са особено приспособени за интервенции за битка с нефтени разливи и са в режим на непрекъсната подготвеност, до момента в който правят нормалната си комерсиална активност. Към момента EMSA поддържа 17 изпълни оборудвани кораба за реагиране при нефтени разливи в цяла Европа.

В случай на разлив на петрол, по договорните условия, корабът би трябвало да приключи нормалната си активност и да се насочи към искащата помощ страна, изцяло оборудван за битка с нефтени разливи, при открити условия и цени. Максималното време за активизиране на кораба и отправяне към наранена зона е 24 часа след поискване на помощ.

Независимо от региона на комерсиална употреба, всички кораби в мрежата на EMSA могат да бъдат мобилизирани за битка с нефтени разливи на всички места в Европейските води и общите морски басейни.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР