Във Варненската многопрофилна болница за активно лечение „Св. Анна“ започнаха

Във Варненската многопрофилна болница за активно лечение „Св. Анна“ започнаха ...

Във варненска болница преглеждат безплатно за сънна апнея.


Във Варненската многопрофилна болница за активно лечение „Св. Анна“ започнаха безплатни прегледи за повишен риск от сънна апнея. Това е най-честото нарушение на дишането, настъпващо по време на сън, което може сериозно да застраши здравето на човек. Основните симптоми са хъркането и паузите при дишане по време на сън.

Д-р Гален Шиваров – началник на отделението „Уши, нос и гърло“ в болницата, подчерта пред БНР, че програмата е насочена не към диагностика, а към профилактика на обструктивната сънна апнея. За тази година е предвидено през програмата да преминат 400 варненци.

„Ние селектираме хората със симптоми. Определяме риска за сънна апнея и анатомичните нива на обструкция. Правим анализ и даваме насоки за последващото коригиране, така че или да не се стигне до обструктивна сънна апнея, или ако тя вече е развита – да облекчим симптомите“, заяви той.

Тежките форми на сънната апнея не могат да се повлияят хирургично, посочи д-р Шиваров. По думите му най-засегнати са хората между 35 и 55 години.

 

Източник: novini.bg