Във Варненска област може да се осигури алтернативно водоснабдяване чрез

...
Във Варненска област може да се осигури алтернативно водоснабдяване чрез
Коментари Харесай

Нови каптажи и вода от язовир Цонево могат да спасят Варна от водна криза

 Във Варненска област може да се обезпечи различно водоснабдяване посредством създаване на нови каптажи. В района има и остарели каптажи, които са запечатани, само че при нужда могат да се употребяват. Това съобщи за Дарик регионалният шеф. Той увери, че все още Варна не е изправена пред водна рецесия.  

" Под Варна и Добрич изпод е едно огромно езеро. Вода има толкоз доста в този край ", посочи Пасев. Той напомни, че нов каптаж предходната година е бил построен във Вълчи дол, с дебит от 100 литра в секунда. 

Като цяло карстовите извори в Девня имат задоволително огромен дебит, с цел да обезпечат нужното количество питейна вода за цялата Варненска област. Дебитът им е към 3000 литра в секунда, а водоползването на цялата Варненска област е 1500 литра в секунда. Водата от карстовите извори обаче излиза в пъти по-скъпо от тази от язовир " Камчия ", тъй като се добива с помпи, до момента в който от язовира идва на самоход, изясни Пасев. Той не изключи увеличеното потребление от Девненските извори да се отрази и на цената на водата във Варненско. 

Причина за извънредно ниското равнище на язовир " Камчия " е сушата. Водохранилището на се употребява от промишлени дружество и край крайбрежията му няма Водноелектрическа централа. Съотношението сред областите Варна и Бургас при водоползването от язовира е 40 към 60. " Камчия " обаче е единственият водоизточник за Бургас, означи.

За Варненска област като различен източник би могъл да се употребява язовир " Цонево ". През предишния век са били построени довеждащи колектори, които не са употребени, само че са в положително положение. Необходимо е обаче създаване на пречиствателна станция.

Според регионалния шеф, сериозен проблем е огромният % загуби на вода в мрежата. За ВиК-Варна той е към 60 на 100, поради старите и компрометирани водопроводи.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР