Във Варна започнаха тържествата за 120-годишнината от създаването на Военноморската

...
Във Варна започнаха тържествата за 120-годишнината от създаването на Военноморската
Коментари Харесай

Валидираха пощенска картичка и пуснаха юбилейна монета

Във Варна започнаха тържествата за 120-годишнината от основаването на Военноморската база с валидиране на пощенска картичка, с стартиране на юбилейна монета, значка и издаване на юбилейна листовка -летопис.
 %d0%bf%d0%be%d1%89%d0%b5%d0%bd%d1%81%d0%ba%d0%b0-%d0%ba%d0%b0%d1%80%d1%82%d0%b8%d1%87%d0%ba%d0%b0 Валидираната пощенска картичка с рисунка на фрегатата „Смели“
За рождена дата се смята 12 ноември 1897 година, когато с Указ №40 на княз Фердинанд се постановява формированието на морска част във Варна от основания няколко месеца по-рано боен флот на България на река Дунав в Русе.

„Развитието на Военноморска база Варна, в този момент Пункт за базиране, е прекосявало през разнообразни интервали, по комплициран и спорен път, какъвто е бил и пътят на родината ни. Но от основаването си до през днешния ден две неща остават непроменени- регионът постоянно е бил пристанище на военни кораби и място за здрава военноморска работа. Бойният ни фрот е взел участие във всички войни на България“.

Това сподели командирът кап.I сан Георги Георгиев при разкриване на юбилейната фотоизложба.

Новата монета е изсечена с емблемата на Военноморска база и с всички бойни знаци, като тя ще бъде подарена на някогашни и бъдещи командири въз основата. Досега базата се е командвала от 40 висши морски офицери. Ветеранът измежду тях е 96 -годишният адмирал Иван Добрев,с 45 работа във военноморския флот, който дойде от София за тържествата.

На валидираната пощенска картичка е изобразена още една емблема -фрегата“Смели“.
Празникът ще продължи на 16 и 17 ноември с концерт във ФКЦ и тържествено повдигане на знамената в Пункта за базиране, където се чака да дойде министърът на защитата Красимир Каракачанов.
 Валидираната пощенска картичка с рисунка на фрегатата  Сегашният пълководец на Пункта за базиране Варна кап. I сан Георги Георгиев при разкриване на фотоизложбата във ФКЦ  Ветеранът на военноморския флот и един от командирите му адмирал Иван Добрев на 96 години
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР