Във Варна са в пълна готовност за извънредна имунизация срещу

...
Във Варна са в пълна готовност за извънредна имунизация срещу
Коментари Харесай

Варна е готова за извънредна имунизация срещу морбили

Във Варна са в цялостна подготвеност за изключителна имунизация против морбили. Това оповестиха от Регионалната здравна ревизия в града, откакто в прилежаща Румъния броят на инфектираните в края на предходната година надвиши 3000 души. Ваксинацията ще се прави в кабинетите на персоналните лекари и в Регионалните здравни инспекции в страната. Ваксината е безвъзмездна и обезпечена за децата. Възрастните, които желаят да се имунизират, ще би трябвало да си я закупят сами.

За 2023 година има 1000 деца, подлежащи на имунизация и неимунизирани до в този момент. Това са към 76%, което не е задоволителен за добър имунизационен обсег. Възможно е да се стигне до зараза от морбили. Трябва да се стигне над 95%, да са обхванати децата, с цел да сме сигурни, че груповият имунитет е предпазен, сподели пред Българска национална телевизия доктор Анка Баева, шеф отдел " Противоепидемичен надзор " в РЗИ - Варна.

Доживотен имунитет към морбили няма. Възможно е след 10 години след имунизацията титърът на антителата, който ни пази, да спадне. Ако сме имунизирани с тази ваксина, само че в случай че дълго време не сме се срещали с причинителя за реактивация, при възможна среща с вирусната зараза, на имунната система ще й би трябвало време да отговори. Дори и след имунизиране, след дълъг интервал от време може да се стигне до заразяване, сподели инфекционистът доктор Трифон Вълков.

Той акцентира, че следователно клиничната картина няма да е въобще толкоз тежка, както бихме боледували, в случай че не сме имунизирани.

Но от епидемологична позиция без значение дали го караме леко или тежко, можем да разпространяваме вируса и да заразяваме неимунизирани, сподели още доктор Вълков. Според думите му от години множеството вирусологични центрове предлагат въвеждането на трета бустерна доза за морбили.

Крайно време е това да бъде въведено предвид на профилактика, заключи инфекционистът.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР