“Във Варна проведохме редица срещи. Акцентът им беше обсъждането на

...
“Във Варна проведохме редица срещи. Акцентът им беше обсъждането на
Коментари Харесай

Нинова от Варна: 2021 е годината за възстановяване на икономиката

“Във Варна организирахме редица срещи. Акцентът им беше разискването на нашия План за възобновяване на България след коронавирус рецесията, както и платформата ни “. Това съобщи пред публицисти във Варна водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова. Тя беше в морската ни столица по време на обиколката й в страната.
Нинова бе безапелационна: „ Концентрирах диалозите ни върху една тематика - стопанската система, тъй като без възобновяване на стопанската система няма да има нито опция за обществени политики, нито за промяна в здравеопазнето. Икономиката е в основата и на растежа на България”.

Председателят на Българска социалистическа партия уточни: “Смятаме, че 2021 е година за възобновяване на стопанската система. Правителството харчи доста пари, само че те не стигат до компаниите и хората”.
Тя даде и образци - множеството дребни и междинни компании чакат своята помощ още от първата вълна на коронавирус през април-май на предходната година и още не са я получили.
Лидерът на българските социалисти означи, че редица от дребните и междинни компании са банкрутирали и по тази причина безработицата е скочили до 400 000 нови безработни в края на предходната година.

“От Българска социалистическа партия имаме съответни ограничения по какъв начин би трябвало да се действа, с цел да се подкрепи бизнеса. Първо - предлагаме всички услуги, които се желаят от компаниите, с цел да аплайват по планове да бъдат правени служебно и по електронен път, с цел да се избегне бюрокрацията. Това ще ги облекчи ужасно много”, изрази подготвеност за поддръжка ръководителят на Българска социалистическа партия.

Корнелия Нинова обърна внимание на това, че сега компаниите са натоварени с доста документи и администрация и това предложение на левицата ще разтовари част от процеса.

“Втората мярка, която сме обсъждали с доста представители на бизнеса е да се разгласи данъчна почивка за компаниите и да не им се начисляват лихви за дължимите налози за този период”, разгласи Корнелия Нинова.

Тя се базира на споделеното от доста хора на бизнеса с недоволство, че и до ден сегашен заплащат такса боклук без да работят и създават.

Нинова разясни, че този въпрос сега зависи от общините, само че може да се реши и на централно равнище, като с смяна в закона се разгласи данъчна почивка.

“Третата мярка, която е извънредно потребна за възкръсване на стопанската система, е страната да покрие избран % от оборотите на компаниите за предходните им периоди”, уточни водачът на българските социалисти.

Нинова напомни, че ръководещите оповестиха тази мярка още при започване на декември - 2 декември 2020 година и тогава дадоха обещание, че в идните дни ще има разивитие и ще стартира заплащането.

Корнелия Нинова установи със угриженост: “Два месеца по-късно още нищо не се е случило”.

Председателят на Българска социалистическа партия съобщи, че с изключение на краткосрочните ограничения за незабавна и спешна помощ за избавяне на компаниите, Българска социалистическа партия има и дълготраен проект за развиване на стопанската система като основата на този проект е рационализация и цифровизация на стопанската система.

“За да се понижи административната тежест в нашият План за възобновяване ние предвиждаме основаване на 4 електронни регистъра. Данъчният ще съдържа данъчното досие на компаниите и на физическите лица, откъдето може да се употребява служебна информация.

Вторият е електронен указател на пазара на труда, в който се вкарват всички данни за безработицата във всички райони на България. В него ще може да се следи равнището на безработицата и хората, търсещи работа”, изясни Корнелия Нинова.

Третият указател, препоръчан от социалистите е електронен аграрен указател, в който се залагат собствеността на земята, броят аграрни стопани, дотацията, която са получили, като този указател ще помогне да се изчистят и белите петна.

Четвъртият е електронен учебен указател с информация за всеки един възпитаник къде учи, какви изпити е положил, какви оценки е получил и цялата нужна информация, която ще направи допустима връзката сред просветителната система и стопанската система - т.е. фрагментите за бизнеса “.

Във Варна Нинова означи, че втората тематика за българската стопанска система са вложенията. Тя напомни за големия отлив на вложения поради изискванията за правене на бизнес в България и поради коронавирус рецесията.

Лидерът на Българска социалистическа партия акцентира, че държавното управление не прави капиталова стратегия, а помощите, които в този момент се отпускат на компаниите не са държавна българска политика, а са средствата от стратегия “Конкурентноспособност”, които са се трансферирали поради коронавирус рецесията в помощ на бизнеса.

“От това в дълготраен проект следва, че средствата от стратегия “Конкурентноспособност” са изхарчени и плановете, по които са кандидатствали компаниите остават без финансиране “, разобличи ръководещите Нинова.

Лидерът на Българска социалистическа партия даде опция: „ Затова ние предлагаме спомагателни ограничения - Държавен капиталов фонд, който дружно с компаниите под формата на публично-частно партньорство да оказва помощ и да основава развиване на фирмите”.

Нинова бе безапелационна още, че третото, което би трябвало да се направи за компаниите е експортът, като той е един от стълбовете на стопанската система.

“Предлагаме нарастване на потенциала и финансово такова на Българската организация по експортно обезпечаване. Разботваме и сериозна стратегия за подкрепяне експорта на България “, посочи Нинова.

Председателят на Българска социалистическа партия продължи с изброяването на ограниченията, дефинирани от социалистите: „ Четвърто - преструктуриране на Банката за развиване. Единствената държавна банка, която до момента подпомагаше 6-7 огромни компании в България, само че не и това, за което е основана - за подкрепяне на дребния и междинен бизнес. И там планираме проект за преструктуриране, тъй че парите да стигнат до компаниите.
Тя бе безкомпромисна: “Много говорихме и за проблемите на Варна и за туризма. Туристическият отрасъл е един от тези, които най-много пострадаха.

В проекта на Българска социалистическа партия за възобновяване сме заложили ограничения и за подкрепяне на туристическия отрасъл. Той е зависещ на това страната да поеме роля и
функционалности и да подкрепи българските туристически компании. Не единствено краткотрайно с ваучери, а дълготрайно.

Искаме да създадем стратегия, в която българската страна се договаря с другите държави-членки на Европейския съюз за приемане на жители на Европейски Съюз за балнео и спа лекуване с минелни води”, сподели Корнелия Нинова.

Тя напомни, че в България имаме над 225 лечебни минерални извори, а това благосъстояние на България не се употребява. Идеята на Българска социалистическа партия е с тези държавни съглашения да се обезпечават групи от европейски жители, които идват тук на балнео лекуване, като заплащането се обезпечава от здравните каси на съответната страна: “Имаше го преди време, спря и към този момент доста години не се предлага. Разговаряхме и с Асоциацията на компаниите, които са ангажирани в балнео и спа лекуването. Те имат голяма потребност от това и тази мярка би помогнала на този отрасъл.
Затова се ангажираме да подготвим такава стратегия и да подписваме съглашения с други европейски страни. Такава стратегия би помогнала да се осъществя сезона”.
Нинова изрази опасения, че Варна се е трансформирала в сезонен град - деен стопански и обществено единствено през сезона.
“Но освен туризмът би трябвало да е центъра на развиването на града. Покрай прелестното местонахождение на града имаме упоритостта Варна да стане сериозен логистичен център. Например, преглеждахме съответно предлагането да се модернизира и възобнови жп линията Варна - Русе. Нужно е да се развие и пристанището. Имаме повсеместен проект по Дунава до другите европейски страни това да се трансформира в един сериозен канал за търговия и стопански оборот, което ще съживи и цяла Северна България и общините в Северозапада, които са в доста неприятно икономическо положение”, разкри част от проектите на Българска социалистическа партия за развиване на Севера и на морската ни столица Корнелия Нинова.

Тя бе безапелационна, че не може да се прави стопанска система на парче.
“Това сега е кърпене на парче. Пари, които не стигат действително до компаниите и хората. Затова разработихме Визия за възобновяване стопанската система на България”, съобщи Корнелия Нинова.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР