Във Варна предстои поставянето на 25 интелигентни пешеходни пътеки, които

...
Във Варна предстои поставянето на 25 интелигентни пешеходни пътеки, които
Коментари Харесай

Ето къде "умни" пешеходни пътеки ще спасяват животи

Във Варна следва слагането на 25 " интелигентни " пешеходни пътеки, които ще подсигуряват по-голяма сигурност на пешеходците.

В пътната настилка има вградена система от сензори, посредством която зебрите ще светят автоматизирано при появяването на минувач на пътното платно. Пешеходните пътеки би трябвало да устоят на прекосяването на камиони, снегопочистващи машини и друга тежкотоварна техника, отбелязва news.bg.

" Интелигентните " пешеходни пътеки ще бъдат осъществени със средства от Оперативна стратегия " Региони в напредък " 2014-2020 година по втората фаза на плана за интегриран градски превоз на Варна.

Планувано е да има усъвършенстване и в диспечерската стратегия на града. Това включва ръководство на светофарите в действително време, което ще облекчи трафика в пиковите часове.

Идеята е чрез този вид светофарна уредба да се построяват " зелени талази " по кръстовищата. Планиран е ремонт на съществени улици и булеварди, ще бъдат купени и 15 нови екологични рейсове, като цената на целия план е 37 млн. лева

Варна е един от 39-те огромни града, които модернизират градския си превоз с 237 млн. лева по Оперативна стратегия " Региони в напредък " 2014-2020 година

Проектите на другите общини също са амбициозни. В Сливен ще има 27 дизелови рейса, а Перник - 15 рейса на метан, които ще се движат по най-натоварените линии. В Русе ще бъде основана нова пешеходна зона. Поставено ще бъде и видеонаблюдение на основни кръстовища и точки за отдалечено контролиране на придвижването.

В превоза на столицата вложени ще бъдат вложени 124 млн. лева Ремонт ще претърпи трамвайното трасе по " Цар Борис III " от Съдебната палата до крайната спирка в квартал " Княжево ", което ще разреши по-висока скорост на придвижване. Предстои реорганизация и на трамвайното трасе по ул. " Каменоделска " от кръстовище с бул. " К. Стоилов " до кв. " Орландовци ". Ще бъдат купени и 13 съвременни мотриси.

През първия програмен интервал по Оперативна програма “Регионално развитие” в планове за възстановяване на превоза в София, Бургас, Пловдив, Варна, Стара Загора, Русе и Плевен бяха вложени 413 млн. лева.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР