Във Варна и областта са налични 450 ковид легла, а

...
Във Варна и областта са налични 450 ковид легла, а
Коментари Харесай

Областният управител на Варна разказа за кошмара с COVID-19 в града

Във Варна и региона са налични 450 коронавирус кревати, а в случай че би трябвало ще се разкрият още. Проблемът обаче е, че тук-там медицинският личен състав не доближава.

Картината на заболеваемостта от COVID-19 в Област Варна е динамична, само че за в този момент овладяваме ситуацията. Всеки нуждаещ се получава здравна помощ “. Това сподели в предаването „ Позиция “ на Радио Варна регионалният шеф Стоян Пасев.

Той заяви, че все още има общо 450 кревати за лекуване на инфектирани с ковид. “Ако вървим с тези темпове, още идната седмица може да се наложи броят на леглата да бъде увеличен”, сподели Пасев и заяви, че 11 лечебни заведения в региона ще одобряват такива пациенти, в това число и Транспортна болница във Варна.

„ Болницата има отговорности от 300 хиляди лв. за локални налози и такси. Общината се съгласи те да бъдат разсрочени. В тази болница има 60 кревати, от които най-малко 12 могат да се употребяват за лекуване на хора с COVID-19 “, сподели Пасев.

Той заяви, че Областният щаб за битка с ковид ще заседава в понеделник от 11 часа. Ще бъде разисквана обстановката с болничното заведение в Девня, която още не е включена в листата на лечебните заведения за настаняване на заболели от вируса. „ Там проблемите са по-скоро административни – липса на инфекционист или с НЗОК, само че мисля, че тези проблеми скоро ще бъдат решени “, добави Стоян Пасев.

“Ситуацията в провадийската болница е тежка. В понеделник ще бъде взето решение дали да се командирова екип от друга болница, с цел да се компенсира неналичието на заболелите доктори в Провадия, сподели още Пасев.

Областният шеф акцентира, че проблемите в лечебните заведения са главно кадрови. Легла има, само че медицинските екипи са малко, а с цел да има спокоен работен развой би трябвало да има най-малко 4 коронавирус екипа.

От довечера инспекциите на заведенията във Варна ще станат още по прецизни и всеобщи, тъй като доста от тях работят в неразрешените за това часове. „ Аз имам сигнали за най-малко 6 заведения, които отварят задните си входове и вършат секрети събирания на клиенти “, сподели Пасев.

От понеделник Кръвният център във Варна ще стартира работа с рековалесцентна плазма. Търсят се донори, подсети регионалният шеф на Варна Стоян Пасев.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР