Във външен план ни притеснява, че заболеваемостта от коронавирус в

...
Във външен план ни притеснява, че заболеваемостта от коронавирус в
Коментари Харесай

Доц. Кунчев бие тревога: Две нови страни влизат в списъка на рисковите заради коронавируса

Във външен проект ни тормози, че заболеваемостта от ковид в няколко страни продължава да се развива. Затова е доста евентуално Националният щаб да добави листата на рисковите страни, като с изключение на Китай и Италия, там бъдат добавени Иран и Южна Корея.

Това заяви основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев в Хасково.

Броят на засегнатите от вируса в тези страни пораства доста бързо. Това ще докара до в допълнение натоварване на медицинските ни екипи по границата с Турция, тъй като броят на пътуващите от Иран с камиони и различен превоз, които минават през Граничен контролно-пропусквателен пункт Капитан Андреево и Граничен контролно-пропусквателен пункт Лесово не е дребен, изясни доцент Кунчев.

Той предвижда, че до края на седмицата ще бъдат налични термокамерите, които ще бъдат инсталирани на гранични пунктове.

Главният държавен здравен контрольор обаче направи ангажимента, че на огромните ГКПП-та тяхното деяние ще бъде лимитирано, те ще бъдат неефективни и по тази причина по-скоро ще продължи да се работи с досегашните безконтактни термометри.

Засега няма потребност от разполагане на медици по граничните ни пунктове с Гърция, отговори на въпрос на публицисти доцент Кунчев.

Във вътрешен проект е притеснително съвпадението с повишението на заболеваемостта от грип и неговия подщам от Б-групата, който въпреки че няма да доближи високи стойности на заболеваемост, въпреки всичко основава проблеми, уточни още доцент Кунчев.

Той даде образец със затворени учебни заведения в Пловдив, София - област и цялата Бургаска област, където евентуално също ще се вземе решение за грипна почивка при достигнатите стойности 250 на 10 000 души при 90 на 10 000 за цялата страна предходната седмица.

Доц. Кунчев обърна внимание и на събитието, че грипът в комбиниране с десетките завръщащи се от рискови страни в България дава мотиви за угриженост у всеки с някакви признаци, защото клиничните картини на грипа и на Коронавирус 19 са близки.

По-рано през днешния ден той инспектира работата на медицинските екипи на Граничен контролно-пропусквателен пункт Капитан Андреево, които дават 24-часови наряди 7 дни в седмицата.

Искахме да сме сигурни, че контролът е проведен по метод, който обезпечава комфортен и бърз пропускателен режим при обработката на пътникопотока, разясни той.

След това доцент Кунчев взе присъединяване и в съвещанието на Областния спешен щаб по отношение на Коронавирус 19 в регионалната администрация в Хасково.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР