Във футбола винаги има моменти, които се помнят повече от

...
Във футбола винаги има моменти, които се помнят повече от
Коментари Харесай

Сянката на Мюнхен: 60 години от загубата на Бебетата на Бъзби

Във футбола постоянно има моменти, които се помнят повече от други. Пътуванията към някоя дестинация, където се надяваш да запишеш името си в историята, някой гол-шедьовър, донесъл на тима ти най-сладката победа, обезумелите, дали от наслада или тъга, почитатели... Понякога обаче ориста не е толкоз благосклонна.

На 6 февруари 1958 година светът е покъртен от новината за жестока самолетна злополука в Мюнхен . От общо 44 души на борда , едвам 23 оцеляват , само че тази покруса е по-особена за футболната общност.

 Снимка 337255

На самолета тогава се намира тимът на Манчестър Юнайтед , който предходната вечер играе реванш на полуфинала за Купата на европейските първенци против Цървена звезда в Белград, приключил 3:3. С общ резултат 5:4 " алените дяволи " се класират за финалната фаза на конкуренцията. " Бебетата на Бъзби " за следващ път съумяват да затворят устите на критиците, които не имат вяра, че толкоз млад състав може да реализира каквито и да било триумфи. Бъдещето пред отбора наподобява толкоз ярко, че тъмнината, която ще го обземе няколко часа по-късно, е немислима...

Прозвището " Бебетата на Бъзби " се появи, откакто Мат образува група от младоци, което беше в прорез с общото мнение, че не можеш да влезеш в първия тим, до момента в който не узрееш физически. Така беше признато. Тогава ненадейно една година, откакто тимът от опитни играчи се представяше зле, той махна пет-шест от футболистите и вкара деца. Футболисти като Дънкан Едуардс, Еди Луис и Ноел Макфарлейн пристигнаха от младежкия тим. Всички бяха шокирани и си мислеха: " Какъв риск, децата няма да могат да се оправят ". Мат пък смяташе: " Ако ще го върша, би трябвало да го направя със размах ". Получи се и внезапно всички заобичаха младите играчи, изключително откакто множеството от тях бяха локални.

Тръгването от Белград се забавя с цялостен час, защото Джони Бъри е изгубил паспорта си, а по-късно се постанова самолетът да кацне и в Мюнхен, с цел да презареди с гориво. В три часа следобяд в Германия има толкоз мощен снеговалеж, че изискванията на летището са в действителност неприятни. Пилотът три пъти опитва да излети от пистата, а последният се оказва съдбовен. Самолетът най-сетне съумява да се издигне във въздуха, само че губи височина и се разрушава в една от оградите, след което избухва в пламъци.

Цели седем играчи на Юнайтед умират на място , а осмият - Дънкан Едуардс губи борбата за живота си след две седмици в болничното заведение . Петнадесет дни британският национал държи цялата страна в напрежение. Дори в моментите, в които е в схващане, постоянно се интересувал: " В какъв брой часа започваме с Уулвърхемптън, Джими? Трябва да сме готови ". Смъртта му безусловно покосява Англия, той бил един от най-обичаните футболисти на Острова. Един от оживелите публицисти след злополуката Франк Тейлър споделя, че разговарял с непосредствен другар на Дънкан, а той бил безапелационен: " Може би гибелта е за положително. Лекарите ми споделиха, че в случай че оцелее, няма да може да играе футбол, а той не би претърпял това... " .

 Моментът, в който „ Бебетата на Бъзби
Моментът, в който „ Бебетата на Бъзби " се трансфораха в същински мъже

10 години след нещастието в Мюнхен, Юнайтед сбъдва огромната си фантазия

След случилото се оцеляват именитите Мат Бъзби и сър Боби Чарлтън. Двама от футболистите Джони Бъри и Джаки Бланкфлауър също са живи, само че с толкоз тежки контузии, че в никакъв случай няма да държат още веднъж топката в краката си.

На " Олд Трафорд " е пренесен часовникът от летището в Мюнхен в памет на всички тези мъже, които по този начин и не съумяха да се приберат вкъщи. До паметникът им постоянно има свежи цветя... А тунелът " Мюнхен " припомня за триумфите на " Бебетата на Бъзби ".

След тъкмо две седмици се навършват 60 години от тази покруса . Ръководството на Юнайтед обаче постоянно уважава паметта на своите любимци на домакинския мач преди самата годишнина. През тази това ще се случи на срещата от Висшата лига против Хъдърсфийлд тази събота.

Както постоянно, голяма навалица ще се подреди пред " Олд Трафорд ". Преди първия съдийски сигнал, цветята още веднъж ще бъдат сменени с по-свежи. Всички почитатели ще получат специфична книга " Спомняме си за " Бебетата на Бъзби ". А преди началото на мача минутата безмълвие няма да бъде пропусната. Ще ехтят и думите на Боби Чарлтън: " Ние бяхме най-хубавият тим в страната! Хората може и да не ми имат вяра от време на време, когато им описвам какъв брой добър фактически беше Едуардс. Или пък Томи Тейлър. Дейвид Пег. Еди Колман. Били Уилън. Всеки един от тях! Поглеждайки към всички тези черно-бели фрагменти, може би си мислите, че футболът е бил муден или не толкоз замайващ, само че споделям ви, всички те притежаваха невъобразим гений и бих намразил всеки, който дръзне да не помни това! " .

 Снимка 337256
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР