Във френската перла Биариц - курорта на аристократите, на 24

...
Във френската перла Биариц - курорта на аристократите, на 24
Коментари Харесай

Шумим, братче, шумим

Във френската перла Биариц - курорта на аристократите, на 24 и 25 август се събират водачите на Групата на седемте най-развити страни в света. Срещите на Г-7 постоянно притеглят вниманието, защото това са страните, които дефинират международната политика. Всяка година държавните глави на Седморката (Франция, Съединени американски щати, Англия, Германия, Япония, Италия и Канада плюс представители на Европейския съюз) се събират, с цел да обсъдят общи ограничения за решение на световни задания, такива като мира и сигурността, битката с тероризма, развиването, образованието, околната среда и климатичните промени.

Този път като хазаин Франция дефинира редица задания и цели, които да се дискутират на срещата в Биариц:

- битката с неравенството сред дамите и мъжете, достъпът до обучение и качествени медицински услуги;

- намаляването на екологичното неравноправие и отбраната на планетата ни с помощта на климатично финансиране и финансиране на обективен екологичен преход, чиято цел е опазване на биологичното многообразие и Световния океан;

- налагането на по-честна комерсиална и данъчна политика, а също по този начин политика в областта на развитието;

- дейностите за богатството на мира, против заканите в областта на сигурността и против тероризма;

- потреблението на опциите, предоставяни ни от цифровите технологии и изкуствения разсъдък.

Основната тематика, на която натъртва френският водач Макрон, е " борбата с неравенството ". Малко необичайно наподобява точно той да приказва на тази тематика, като се имат поради избухналото във Франция неодобрение и настояванията за незабавни социално-икономически промени в страната. Протестите на " жълтите жилетки " не стихват към този момент няколко месеца. Макрон не чува настояванията на французите, само че пък очевидно с наслада ще си поговори за неравенството, образованието и опазването на здравето с сътрудниците си от Г-7. Малко мъчно обаче ще откри общ език по тематиката с президента на Съединени американски щати. Тръмп е прочут с много пренебрежителното си отношение към нежния пол, а пък какво мисли за достъпа до здравни услуги, можем да съдим по дейностите му против програмата " Медикеър ". Климатичните промени също едва интересуват стопанина на Белия дом, той в тях не има вяра, нищо, че времето полудява пред очите ни.

Може би търговията и митата ще сближат " превъзходната седморка "? Едва ли ще се откри някой, който да таи такива очаквания. Тук още веднъж опираме до политиката на Тръмп, който съумя да се изпокара и с непознати, и със свои, налагайки фрапантни мита. Заплахата му отпреди дни, че Съединени американски щати са подготвени да изоставен Световната комерсиална организация, демонстрира, че Вашингтон няма желание да се откаже от конфронтационната си политика.

Опазването на мира и битката с тероризма също не предвещава някакви грандиозни решения на тази среща на Седемте. И повода е явна - да се дискутира мирът без другата международна суперсила Русия е, меко казано, непродуктивно. Москва обаче бе изхвърлена от Г-7 поради Крим и не участва на форумите на групата. Все отново Макрон реши да се презастрахова, като предложения съветския водач Путин на среща, на която да се сверят часовниците. Разговорът сред двамата, несъмнено, е значим. Далеч по-резултатно обаче би било присъединяване на Путин на срещата на Г-7. Още повече че обстановката с опазването на мира наподобява все по-тревожна. И освен поради неовладените спорове в разнообразни точки на света, не изключително резултатната борба с тероризма, а и поради надигащата се конкуренция във въоръжаването.

В Биариц мощните на деня ще си поприказват, ще си създадат фамилна фотография, ще се опитат да ни излъжат, че имат общи позиции. Истината обаче е, че единството в Г-7 към този момент е мощно подронено. А форумите им от ден на ден замязват на пиар акция, а не на място, където се взимат съдбоносни решения. Почти като по Грибоедов - шумим, братче, шумим.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР