Във Франция започва изключително рядко срещано дело, достойно за шпионски

...
Във Франция започва изключително рядко срещано дело, достойно за шпионски
Коментари Харесай

Двама бивши тайни агенти на френското разузнаване на съд за шпионаж в полза на Китай

Във Франция стартира извънредно рядко срещано дело, почтено за шпионски филм: двама някогашни секрети френски сътрудници, обвинени в държавна измяна, откакто са били вербувани от китайските служби, ще бъдат съдени в профилиран углавен съд в Париж, предава Франс прес.

Пиер-Мари Х. и Анри М. се явяват по обвиняване в " даване на информация на непозната мощ ", " засягане на основополагащите ползи на страната " и " разузнаване за непозната мощ ". Двамата мъже, които са работели за Генералната дирекция за външна сигурност /ГДВС/, френската шпионска работа, ги грозят 15 години затвор.

На някогашните сътрудници са повдигнати обвинявания и са сложени краткотрайно под стража през декември 2017 година, когато към този момент са били пенсионирани. След това Пиер-Мари е освободен под правосъден надзор. Съпругата му Лоранс също ще бъде съдена за " укриване на имущество, добито посредством разследваща активност за непозната мощ, което може да навреди на основополагащите ползи на страната ".

Те се явяват пред профилиран углавен съд, в който заседават единствено професионални магистрати. Но този свръхчувствителен проблем ще бъде евентуално обсъждан при закрити врата поради заплахата да бъдат наранени секрети в региона на националната защита.

Когато аферата бе огласена през май 2018 година, френските управляващи говореха за " извънредно сериозен " случай. Двамата са " обвинени, че са направили дейности, които могат да бъдат квалифицирани като измяна... и способни да изложат на заплаха тайните на националната защита ", сподели тогава министърката на въоръжените сили Флоранс Парли.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР