Във Франция все по-рядко боядисват яйца, а в Германия си

...
Във Франция все по-рядко боядисват яйца, а в Германия си
Коментари Харесай

Във Франция все по-рядко боядисват яйца, а в Германия си ги купуват

Във Франция все по-рядко боядисват яйца, а в Германия си ги купуват Боядисването на яйца не е традиция, присъща само на православните християни. Католиците също го вършат, само че все по-рядко. Най-често те крият шоколадови яйца в градината на къщата си или в някой парк рано заран, а децата ги търсят. Това описа пред Дарик французинът Жул Биш. В неговото семейство баба му Жаклин е единствената, която знае по какъв начин се боядисват яйца и още го прави.
 
Ако чукането с яйца в неделя заран е напълно обикновено за нас, то на Запад не е. Най-често отбелязването на Великден е събиране на цялото семейство. По-интересно е за децата. Жул Биш споделя: " Цялото семейство се събираме в неделя. По-специална традиция е да споделяме, че камбаните са звъннали и са оставили яйца в градината. Казваме на децата, че камбаните са минали и те стартират да търсят яйцата, които родителите са скрили. Най-често яйцата са шоколадови. Накрая всички деца си потеглят с чанти, цялостни с шоколад ".
 
Бабата на Жул Биш е единствената, която още боядисва яйца. Жул даже няма визия от кое място взима нужните материали: " Баба ми е единствената от цялото семейство, която боядисва яйца. Може би това е традиция, която сме имали и стартира да се губи. Френските фамилии са били доста вярващи, съдейки по моите баба и прабаба - спазвали са традициите, ходили са на черква. Но в този момент младите имат вяра доста по-малко и съвсем не съблюдават традициите. Аз разпитах и се оказа, че единствено в нашето семейство към момента има някой, който боядисва яйца ".
 
В Германия децата също търсят яйца на открито. Понякога са шоколадови, от време на време са същински. Но същинските се продават подготвени в магазините. Ирина Станчева, студентка в Германия, споделя: " Когато човек отиде в супермаркета - нормално към Великден, само че забавното е, че това и през цялата година може да се срещне - яйцата в транспарантни пластмасови кутии са боядисани, а в картонени кутии са естествените яйца. "
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР