Франция отбелязва леко възстановяване на Covid-19 с появата на варианта „Ерис“

...
Във Франция се наблюдава леко възстановяване на броя на случаите
Коментари Харесай

Във Франция се наблюдава леко възстановяване на броя на случаите на Covid-19 от 1 август насам. Появата на нов вариант с прякор „Ерис“ доведе до увеличаване на броя на медицинските процедури и посещенията в спешните отделения. Въпреки че няма причина за паника, експертите казват, че си струва да следите ситуацията, тъй като през летните месеци се провеждат много събития със свръхразпространение като фестивали.

Covid-19 отново прави заглавия в разгара на лятото във Франция, както и в няколко други страни, поради нарастване на случаите.

Броят на посещенията в спешните отделения за предполагаеми случаи на Covid-19 нарасна средно с 31 процента през седмицата след фестивала в Байон – едно от най-големите празнични събития в Европа, което привлече 1,3 милиона души от 26 до 30 юли – в сравнение с предходната седмица.

Деветстотин и двадесет пациенти от всички възрасти бяха наблюдавани групи, според Santé publique France, правителствен орган под ръководството на министерството на здравеопазването, който заяви, че такива числа остават „умерени“. Това са единствените налични данни за момента, тъй като ежедневното наблюдение на пандемията приключи на 30 юни поради „благоприятния епидемиологичен контекст“.

Френската служба за спешна медицинска помощ SOS Medécins отчита 84% увеличение на медицинските консултации при съмнение за Covid-19 случаи миналата седмица в сравнение с предходната. Въпреки че това увеличение засяга „всички възрастови групи“, то засяга особено деца под двегодишна възраст.

Увеличаването на заболеваемостта в континентална Франция е „локализирано, особено в югозападната част и основно се дължи на региона Нувел-Аквитания“, каза здравното министерство, отбелязвайки, че „повечето случаи са в много популярни ваканционни региони“.

Вариант, по-устойчив на антитела

Този скок може да се обясни с появата на нов вариант на EG.5.1, наречен "Ерис" - богинята на раздора в гръцката митология - от някои учени. Световната здравна организация (СЗО) добави този новодошъл в списъка с „представляващи интерес варианти“ в сряда.

„Нова вълна на Covid-19 се появява с появата на нов вариант, който е по-преносим от своите предшественици и се утвърждава като доминиращ вариант“, казва Антоан Флахо, епидемиолог и директор на Института за глобално здраве в Медицинския факултет на Женевския университет. „Това изглежда се случва през последните седмици с подварианта Omicron EG.5.1.“

Щамът EG.5.1 в момента присъства в близо 35 процента от вирусите, секвенирани във Франция, според Gisaid, международна организация база данни, която споделя официални данни за Covid-19. Тази цифра „не трябва да се приема буквално“, казва Мирча Софонеа, старши преподавател по епидемиология в университета в Монпелие в Южна Франция, защото „взема предвид само положителните тестове и със сигурност не сме тествали всички заразени хора“.

От началото на ерата на Omicron нови варианти – като Eris – редовно се идентифицират във Франция като по-устойчиви на антитела. Те имат "свойства за имунно бягство", казва Sofonea. „Това не е нищо ново. Но настоящият подем на епидемията показва, че вирусът продължава да мутира.“

„Без по-сериозни форми“

Ситуацията остава под контрол досега, без натоварване на болниците, особено на интензивните отделения. „В страните, където е открит този вариант, няма по-сериозни форми на заболяването, отколкото при предишните варианти на Омикрон“, казва Флахолт. „По-конкретно, здравните системи не са по-наситени, отколкото бяха преди.“ Освен това СЗО заяви, че „рискът за общественото здраве, породен от EG.5, се оценява като нисък на глобално ниво“.

Въпреки това изследователите предупреждават, че правителствата трябва да останат предпазливи и да планират предварително, за да избегнат намирането си в тревожна ситуация след няколко месеца. „До есента трафикът може да достигне значителни нива за здравните системи“, казва Софонеа. „През този период могат да се появят епидемии от грип и бронхиолит. Това е толкова тревожно.“

С надеждата за пробив, търсенето на отговори за дългия Covid продължава

Редица мерки са предложени за ограничаване на предаването на вируса. „Бихме могли да се стремим да елиминираме риска от подновяване на вълните на Covid-19, точно като сезонния грип, като подобрим качеството на въздуха в затворени помещения“, казва Флахолт, който преди всичко препоръчва „носенето на маски FFP2 в затворени, лошо проветрени помещения, отворени за обществеността ".

Flahault вярва, че ваксинацията остава ключова. Докато ефективността на ваксините срещу Covid-19 изглежда намалява с времето, бустер ваксината през есента „би намалила риска от сериозни форми на болестта“, казва той. Нова кампания за ваксиниране, насочена срещу Covid-19 и грипа, е планирана „от средата на октомври“, според здравното министерство.

Тази статия е преведена от оригинала на френски.

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР