Във Франция от легендарния ресторант Tour d`Argent (Сребърната кула“) бяха

...
Във Франция от легендарния ресторант Tour d`Argent (Сребърната кула“) бяха
Коментари Харесай

Откраднаха вино за 1,5 млн. евро от легендарен ресторант в Париж

Във Франция от именития ресторант Tour d`Argent („ Сребърната кула “) бяха откраднати 83 бутилки колекционерско вино на стойност над 1,5 милиона евро, заяви Le Parisien.

Загубата на скъпи питиета е била открита през януари при инвентаризация на избите на заведението, където се съхраняват над 300 000 бутилки виновност от разнообразни столетия.

Засега полицията не е разкрила следи от влизане с щурм или други улики, които да сочат възможните крадци. Ресторантът се намира на покрива на постройка на Quai de la Tournelle в Париж, а избата му се простира на няколкостотин метра по поречието на река Сена. Освен всичко друго, в него се съхраняват виновност Romanée-Conti. Цената на една бутилка с това вино от годишна продукция 1999 година може да доближи няколко десетки хиляди евро.

През 2022-2023 година ресторантът беше затворен за огромна реорганизация и отвори още веднъж през октомври 2023 година

„ Сребърната кула “ е един от най-старите и влиятелни заведения за хранене в Париж, прочут със своите пачи ястия. Според легендата на мястото, където се намира актуалното заведение, още през 1580-те години е имало хан, в който готвачът Рурто е приготвял изискани птичи пастети.

Един ден крал Хенри IV от Навара спрял в странноприемницата и откакто опитал пастетите на Рурто, заповядал да бъдат доставени в двора. По-късно кардинал Ришельо, маркиза дьо Помпадур и други именити исторически персони са обичали да вечерят в „ Сребърната кула “. През 20 век ресторантът бе посетен от кралица Елизабет II и сър Пол Маккартни.

Смята се също, че „ Сребърната кула “ е първообраз на ресторанта на Огюст Гюсто от анимационния филм „ Рататуй “. През юли 2023 година беше обявено, че крадци са проникнали във винен магазин в испанския район Коста Брава и са откраднали девет бутилки скъпи виновност пред очите на клиенти и продавач. Общата стойност на откраднатото е 117 100 евро.
Прочетете още
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР