Във Франция от легендарния ресторант Tour d'Argent (Сребърната кула“) бяха

...
Във Франция от легендарния ресторант Tour d'Argent (Сребърната кула“) бяха
Коментари Харесай

Откраднаха вино за 1,5 млн. евро от легендарен ресторант в Париж

Във Франция от именития ресторант Tour d'Argent („ Сребърната кула “) бяха откраднати 83 бутилки колекционерско вино на стойност над 1,5 милиона евро, заяви Le Parisien.

Загубата на скъпи питиета е била открита през януари при инвентаризация на избите на заведението , където се съхраняват над 300 000 бутилки виновност от разнообразни столетия.



Засега полицията не е разкрила следи от влизане с щурм или други улики, които да сочат възможните крадци. Ресторантът се намира на покрива на постройка на Quai de la Tournelle в Париж, а избата му се простира на няколкостотин метра по поречието на река Сена . Освен всичко друго, в него се съхраняват виновност Romanée-Conti. Цената на една бутилка с това вино от годишна продукция 1999 година може да доближи няколко десетки хиляди евро.



През 2022-2023 година ресторантът беше затворен за огромна реорганизация и отвори още веднъж през октомври 2023 година

„ Сребърната кула “ е един от най-старите и влиятелни заведения за хранене в Париж , прочут със своите пачи ястия. Според легендата на мястото, където се намира актуалното заведение, още през 1580-те години е имало хан , в който готвачът Рурто е приготвял изискани птичи пастети.

Един ден крал Хенри IV от Навара спрял в странноприемницата и откакто опитал пастетите на Рурто, заповядал да бъдат доставени в двора. По-късно кардинал Ришельо, маркиза дьо Помпадур и други именити исторически персони са обичали да вечерят в „ Сребърната кула “. През 20 век ресторантът бе посетен от кралица Елизабет II и сър Пол Маккартни.



Смята се също, че „ Сребърната кула “ е първообраз на ресторанта на Огюст Гюсто от анимационния филм „ Рататуй “ . През юли 2023 година беше обявено, че крадци са проникнали във винен магазин в испанския район Коста Брава и са откраднали девет бутилки скъпи виновност пред очите на клиенти и продавач. Общата стойност на откраднатото е 117 100 евро.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР