Във “Формула 1 си победител само тогава, когато накрая останеш

...
Във “Формула 1 си победител само тогава, когато накрая останеш
Коментари Харесай

Ники Лауда – Оцеляващият

Във “Формула 1 ” си победител единствено тогава, когато най-после останеш жив. Това са думи на Ники Лауда от времето, когато колите бяха доста по-опасни, а гибелта дебнеше на всеки завой. 69-годишният водач съумя да се измъкне от нейната прегръдка в адска злополука на “Нюрбургринг ” преди четири десетилетия, само че в този момент още веднъж имаше “среща ” с нея в болница във Виена.

Преди няколко седмици Ники Лауда хваща летен грип, до момента в който почива на остров Ибиса. Здравословното му положение се утежнява и го одобряват в интензивно поделение. Там се стабилизира и го изписват. Малко по-късно трикратният международен първенец във “Формула 1 ” е повален още веднъж и претърпява незабавна 7-часова интервенция за белодробна трансплантация при корифея проф. Валтер Клепетко. Лекарят е подарил нов живот на доста пациенти, в това число и българи. Без трансплантацията Лауда няма шансове да оживее. В продължение на една седмица кръвта му е извеждана от тялото и обогатявана с О2 по неестествен път. След интервенцията той към този момент е изваден от кома и се усъвършенства.

Не за първи път най-успелият австрийски водач във “Формула 1 ” претърпява животоспасяваща интервенция на белия дроб. Състезателната кариера и организмът на Лауда са тежко белязани от пламъците на злокобна злополука на 1 август 1976 година в надпреварата на пистата “Нюрбургринг ” в Германия. Седмица преди старта Ники на вятъра приканва сътрудниците си да бойкотират конкуренцията поради неприятните ограничения за сигурност на трасето. Във втората обиколка той губи надзор на хлъзгавия от влагата асфалт в бърз ляв завой, ферарито му се блъска в огражденията и се възпламенява, а по-късно от горната страна му връхлита и го затиска автомобила на Брет Лънгър. В тази част на пистата няма маршали да се притекат бързо на помощ, поради което Лауда е желал да бойкотира надпреварата. От горящия му болид го измъкват сътрудниците Брет Лънгър, Артуро Мерцарио и Гай Едуардс. Шампионът обаче е прекарал 55 секунди в пламъците при температура към 800 градуса. Получава тежки изгаряния, каската му е счупена, косата му гори, дробовете му са цялостни с отровни газове.

В минутите след злополуката Лауда се държи на крайници, само че след това колабира и изпада в кома. В болничното заведение той претърпява тежка интервенция на белия дроб. Освен това губи огромна част от дясното си ухо, десния клепач и дясната вежда, както и косата в тази част на главата, където се е спукала каската му. Няколко дни води борба за живота си, а до леглото му стои духовник да се моли за оцеляването му. “Когато дочувах неговия глас, изпитвах такава гняв и такова предпочитание за живот, че се борих с всички сили и оздравях ”, спомня си Лауда.

Само шест седмици след злополуката той още веднъж сяда в болида с бинтована глава и приключва четвърти на “Монца ”. В пропуснатите две надпревари огромният му противник Джеймс Хънт от “Макларън ” натрупва точки, които му оказват помощ да завоюва купата през тази година с минимална преднина. В последното за сезона съревнование в Япония самият Лауда се отхвърля след първата обиколка поради мокрия асфалт, защото не желае да рискува още една злополука като на “Нюрбургринг ”. Така самичък подпечатва купата на Хънт с една точка задатък. Голямото съревнование сред двамата става сюжет за кинопродукцията “С цялостна газ ”, която преди 5 години се завъртя в салоните.

След огнения пъкъл Лауда непроменяемо носи шапка, която смъкна по изключение в края на предходната година в последното си присъединяване като посетител коментатор на “Формула 1 ” за немския тв канал RTL. Той е единственият водач, ставал първенец с двата колоса – “Ферари ” (през 1975 и 1977 г.) и “Макларън ” (през 1984 г.). Зад себе си има 171 надпревари, 25 победи и 54 класирания в тройката в интервалите 1971 – 1979 година и 1982 – 1985 година Работил е като съветник във “Ферари ” и “Ягуар ”, а от 2012 година насам е шеф в “Мерцедес ”. Освен по пистите, той се вихри и във въздуха като водач и притежател на самолетни компании – първо “Лауда Еър ”, по-късно “Ники Еър ”, и за последно “Лауда Моушън ”.

Цар е на лафовете


Освен с триумфите си като играч и началник, Ники Лауда е прочут и с цапната си уста, която бълва лаф след лаф пред микрофоните. Ето някои от тях:

Днешните коли във “Формула 1 ” са толкоз лесни за каране, че може да ги ръководи и маймуна, значи – аз също мога.

Някои водачи се готвят доста старателно, а след това карат по този начин, както карат бабите им до супермаркета.

Като виждам днешните заплати на водачите – в случай че бях американец, несъмнено щях да заведа дело против майка ми, че ме е родила прекомерно рано.

Не ме интересува по какъв начин наподобявам в случай, че цялостен живот съм изкарвал парите си единствено с десния си крайник.

Човек е подготвен да си признае безусловно всичко, единствено не и това, че е долнокачествен водач.

За него


Оздравявай бързо!


Изпращам на Ники цялата си поддръжка и обич. Моля се за него. Искам да му кажа: Оздравявай бързо! Целият ни тим е с теб и те чакаме час по-скоро да се присъединиш към нас. В твоята компания успехите са по-сладки.

Люис Хамилтън, водач на “Мерцедес ”, четирикратен международен първенец


Лечението не е съревнование


Лечението не е съревнование. Лауда ми е непосредствен другар, липсва ми. Познавам добре Ники и съм сигурен, че желае допустимо най-скоро да стане от леглото. Щом се почувства по-добре, ще стартира да мърмори на лекарите и на сестрите, че му е пристигнало до гуша да седи в болничното заведение.

Тото Волф, началник на тима на “Мерцедес ”


Голям войник в спорта и бизнеса


Познавам Лауда като огромен войник в спорта и в бизнеса. Скъпи Ники, поисквам ти доста, доста мощ в този сложен миг. Очакваме бързо да се излекуваш и да се върнеш на обичаното си място – спортните писти във “Формула 1 ”.

Себастиан Курц, канцлер на Австрия


Важна е душeвността


Ники Лауда има положителни предпоставки да се възвърне. Много е значимо психическото положение на пациента – би трябвало да се бори, да желае да оздравее. След белодробна трансплантация всеки човек остава пациент до края на живота си. Но този живот може да бъде прелестен, когато се взимат медикаментите и се съблюдават предписанията.

Проф. Валтер Клепетко, лекуващ доктор на Ники Лауда
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР