Във фоайето на ет.2 в Драматичен театър Пловдив миналата вечер

...
Във фоайето на ет.2 в Драматичен театър Пловдив миналата вечер
Коментари Харесай

„Молиер без граници“ в Пловдив


Във фоайето на ет.2 в Драматичен спектакъл Пловдив предходната вечер се състоя  официалното разкриване на галерия на театрални плакати „ Молиер без граници “, като част от съпътстващата стратегия на Фестивала Les Francofolies /Ле Франкофоли/ в Пловдив.

Изложбата, проведена от Държавния културен институт към Министерство на външните работи, показва над 35 български и задгранични театрални плакати, основани от Международното триенале на театралния афиш. Акцията на триеналето е отдадена на 400 години от рождението на френския драматург и занаятчия на комедията Жан-Батист Поклен, прочут със театралното си име Молиер. Събитието е част от програмата от събития на Министерство на външните работи по случай 30-годишнината от пълноправното участие на България в Международната организация на Франкофонията. Изложбата може да бъде прегледана до 18 юни.

Приветствени думи към гостите на откриването насочиха Снежана Йовева – шеф на Държавния културен институт към Министерство на външните работи, заместник-кметът по просвета, археология и туризъм на община Пловдив Пламен Панов, Христина Спасова – уредник на Фестивала Les Francofolies Пловдив – на най-големият интернационален фестивал за модерна франкофонска музика, който ще се организира на 16 и 17 юни на Гребната база, Сюзанна Арутюнян-Василевска – заместник-директор на Драматичен спектакъл Пловдив – хазаин на изложбата. Албена Спасова – представител на уредниците на Международното триенале  показа любопитна информация за  изложбата, създателите и творбите им, като част от  създателите участваха. Сред тях бе и известният плакатист Костадин Отонов от Пловдив, уредник на Националния конкурс “Плакат-Костадин Отонов “, ориентиран към учениците от специалностите „ Рекламна графика “, „ Графичен дизайн “ и „ Компютърна графика “ в учебните заведения по изкуства към Министерството на културата.

Колекцията „ Молиер без граници “ сплотява 35 български и задгранични плакати. Част от тях са основани особено за плана, а други са от богатия фонд на Триеналето. Включени са произведения на някои от най-влиятелните български и задгранични майстори на плаката като: Асен Старейшински, Божидар Йонов, Стефан Десподов, Георги Янков (България), Стефан Бунди (Швейцария), Томаш Богуславски и Пьотр Депта (Полша), Владимир Терентиев и Юри Тореев (Беларус) и други Участват със специфична покана и петима одобрени модерни създатели (участници и носители на награди от триеналето): Александра Гогова, Димитър Трайчев, Капка Кънева, Костадин Отонов и Христофор Кръстев, както и техни ученици – млади художници, в това число студенти и възпитаници от художествени учебни заведения и академии в София, Пловдив, Варна.

Изданието в Пловдив на фестивала Les Francofolies /Ле Франкофоли/ – най-големият интернационален фестивал за модерна франкофонска музика е част от стратегия „ Наследство 2023 “ на Фондация „ Пловдив 2019 “ и се реализира с общителната поддръжка на Община Пловдив. Традиционни сътрудници на Фестивала са Министерство на културата, Министерство на Външните работи, Министерство на образованието, Министерство на туризма, Френското посолство в България.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР