Във фитнес индустрията работят над 600 малки и средни предприятия

...
Във фитнес индустрията работят над 600 малки и средни предприятия
Коментари Харесай

Собственици на фитнес зали видяха риск от създаване на монопол в бранша

Във фитнес промишлеността работят над 600 дребни и междинни предприятия и 50 хиляди души. Секторът генерира сред 80 и 100 млн. лева оборот на година, а спортуващи са едвам 5% от популацията.

© Мария Съботинова Създава се монопол във фитнес промишлеността. Това беше обявено от Петър Ангелов, ръководител на Българската асоциация за здраве и фитнес и притежател на веригата " Атлетик Фитнес ".

Като съществена опасност за бизнеса си притежатели на фитнес зали виждат в сдружението " Бенефит системс България ", което стои зад известните карти за спорт MultiSport. " Посредниците задоволяват потребността от по-богат избор на услуги, могат да понижат разноските за маркетинг и вероятно да основат нови клиенти на пазара, което ги прави атрактивни на пръв взор, само че в дълготраен проект могат да нанесат непоправими вреди за настоящите оператори и за потребителите ", съобщи Ангелов.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Къде са рисковете

По данни на Българска асоциация за здраве и фитнес в страната в областта на фитнес промишлеността работят над 600 дребни и междинни предприятия и 50 хиляди души. Секторът генерира сред 80 и 100 млн. лева оборот на година, а спортуващи са едвам 5% от популацията. Световната наклонност за появяването на медиатори се случи и в България, като преди 3 години стартира навлизането на картите MultiSport и съперника Sodexo.

Според БАЗФ броят на дейните карти MultiSport е достигнал 75 хиляди, при 200 000 консуматори общо. Картата предлага достът до над 600 зали при закрепена сума на месец, която в идеалния случай се заплаща от работодателя, като в множеството случаи тя е на много по-ниска цена от абонаментните карти на самите спортни центрове.

Оттам идват и страховете на някои притежатели на фитнес зали, като съгласно тях работата с картите MultiSport е причина за спирането на директната връзката с клиентите и загубата на надзор над бизнеса. Това на собствен ред прави залите подвластни и уязвими от медиатора, през който към този момент минава голямата част от посетителите. Така той може да постанова ценова политика и да изисква от залите по-ниски цени, против което те мъчно биха могли да противодействат, защото в противоположен случай биха изгубили клиенти при прекъсване на работата с медиатора.

Какво следва

" Зависимостта на операторите стигна дотам, че 80-90% от приходите им идват от картите на медиаторите. Сега и да желаят, не могат да се откажат от това партньорство. Поставени в неизгодна позиция са принудени да одобряват изискванията, сложени им от медиаторите. В противоположен случай ги чака банкрут ", съобщи Богдана Колева, шеф на " Спорт Сити ".

Петър Ангелов съобщи, че ще предложи на управителния съвет на Българската асоциация за здраве и фитнес да гласоподава дали да се сезира Комисията за защита на конкуренцията за нелоялни практики и ценови дъмпинг от страна на сдружението зад картите MultiSport.

От медиатор в този момент MultiSport към този момент стартира да играе и в полето на фитнес обектите като има първи свои зали.

Повече по тематиката четете в идващ брой на " Капитал "
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР