Във Фейсбук се разпространява публикация, в която са изброени 15

...
Във Фейсбук се разпространява публикация, в която са изброени 15
Коментари Харесай

Митове и факти за канабиса

Във Facebook се популяризира обява, в която са изброени 15 потребни свойства и приложения на канабиса. Според текста канабисът/конопът (понятията са използвани като синоними) може да бъде употребен като заместващ, по-евтин и по-чист артикул в промишлеността и селското стопанство. Постът се споделя от хиляди консуматори, по тази причина Factcheck.bg ревизира правилни ли са тези изказвания.

Ето какво сподели инспекцията:
Твърденията, че канабисът и конопът са стопански по-изгодни като суровина за произвеждане и са по-щадящи за околната среда и климата, са прекомерно общи и заради това – мъчно проверими.Някои от изказванията са отчасти правилни, само че водят към неточни и подвеждащи систематизирания. 

„ Канабис ”, „ коноп ” и “марихуана ” не са синоними

В обявата „ канабис ” и „ коноп ” се употребяват като взаимозаменяеми думи, което не е вярно. Двете понятия имат друго значение.

Канабис е от семейство Конопови (Cannabaceae). В рода има три типа – Cannabis sativa, Cannabis indica и Cannabis ruderalis.

Коноп (също „ промишлен коноп ” и „ механически коноп ”) се назовават сортовете канабис, за индустриални цели. Конопът няма психоактивни свойства.

Марихуана се назовават сортовете канабис, които се култивират и отглеждат особено поради своите психоактивни свойства. В някои страни се отглеждат и с медицински цели.

Най-общо казано, става дума за един растителен жанр – канабис, от чиито типове са култивирани разнообразни сортове с разнообразни свойства:


Различните сортове имат разнообразни свойства

Разликите в свойствата на обособените сортове канабис се дефинират от наличието на химичното съединяване THC (тетрахидроканабинол).

Растенията от семейство Конопови неповторима група съединения, наречени канабиноиди, едно от които е THC. Tова съединяване се съдържа, единствено че в друго количество. Когато количеството е задоволително огромно, THC е източник на психоактивните свойства в канабиса, отглеждан за марихуана.

В индустриалния коноп наличието на THC е напълно малко. В другите страни има разнообразни законови регулации за оптималното количество THC, което е разрешено в легално отглеждания промишлен коноп. За да вземем за пример то е 0,3 тегловни %, а за – 0,2.

В канабиса, обработен за произвеждане на марихуана и хашиш, има по-високо наличие на THC, което дефинира психоактивните свойства на тези артикули. (Интересно е, че присъщата миризма на канабиса, употребен за марихуана, не се дължи на някой от канабиноидите, а на терпените, от които канабисът има в огромни количества и които не са психоактивни.)

Най-важният канабиноид, който няма психоактивни свойства и интоксикиращ резултат, е CBD (канабидиол). Неговата централизация е висока в сортовете коноп, които се употребяват за. Произвеждат се също по този начин и хранителни добавки и козметични артикули със CBD.

По-полезен от дърветата, по-евтин и по-екологичен?

Твърденията, че канабисът превъзхожда други култури по екологични и стопански аргументи са прекомерно общи и затова, мъчно проверими.

Една от повтарящите се тези в обявата е, че канабисът превъзхожда по свойства дърветата, тъй като създава повече О2, пораства по-бързо, има потребност от „ доста малко вода “. Този тип съпоставения не са правилни, тъй като се прави параленост сред един жанр растения – канабис – и общи понятия като „ гора ” и „ дървета ”. Също по този начин, словосъчетания като „ доста малко вода ” не са нещо, което може да се ревизира или да се употребява като основа за параленост, защото нямат количествено измерение.

Твърди се също по този начин, че от коноп може да се създава повече хартия – „ от един хектар канабис можете да получите същото количество хартия, колкото от 4 хектара гора. ” „ Хартия ” също е общо разбиране – за конопената пулпа се знае, че е по-подходяща за изработка на няколко съответни типа, а не за хартия като цяло. Освен това, цената на пулпата от коноп е по-висока от тази на дървесната пулпа заради две аргументи. Първо, тъй като конопът се бере един път до два пъти годишно и с цел да се поддържа произвеждане на хартия през цялата година, е належащо особено предпазване. Второ, тъй като по-голямата част от съществуващата инфраструктура е пригодена за обработка на дървесна пулпа и потреблението на който и да било различен недопечен материал оскъпява процеса.


В обявата конопът е съпоставен и с лена, като е посочено, че „ конопеният текстил превъзхожда даже ленените произведения по свойствата си ”, без обаче да се посочи за какви тъкмо свойства става дума. Има и съпоставяне със соята – „ производството на канабис е доста по-евтино от соята. ” Това изказване не може да бъде тествано, тъй като цената на развъждането на дадена просвета – била тя канабис или соя – зависи от прекалено много променливи: географски и климатични условия, стопански фактори в съответната страна и така нататък

Твърди се също по този начин, че конопените произведения са по-екологични: „ конопените сапуни и конопената козметика не замърсяват водата, по тази причина са изцяло екологично чисти. ” Само че козметичните артикули с коноп няма по какъв начин да съдържат единствено коноп. Те имат и други съставки, за които няма по какъв начин на общо съображение да се твърди, че са „ екологично чисти ”.

По отношение на конопа като източник на фуражи се твърди, че „ животните, които се хранят с канабис, нямат потребност от хормонални добавки. ” Не могат да бъдат открити изследвания, въз основата на които би могло да бъде потвърдено такова изказване. Самото разбиране „ потребност от хормонални добавки ” е прекомерно общо, а и не е конкретизирано за кои животни става дума.

Положителните свойства на канабиса са мощно пресилени

Друга група изказвания, свързани с някои позитивни свойства на канабиса, са частично правилни, само че стигат до неточни систематизирания и пресиления.

Според обявата „ конопените растения са капан за радиацията. ” Самият термин „ радиация ” е прекомерно общ и не допуска наложително нездравословно излъчване. В същото време, фактически има изследвания за способността на канабиса да поема избран тип нездравословни детайли от почвата. Едно такова изследване от 2011 година изследва успеваемостта на Cannabis sativa да всмуква детайлите цезий и стронций от почвата. от него е, че има всмукване на стронций, само че не и на цезий, т.е. има известни данни за способността на канабиса да гълтам радиоактивни детайли. 

Друго отчасти правилно изказване е, че „ протеиновата стойност на семената на канабиса е доста висока, а две мастни киселини, съдържащи се в него, не се срещат на никое място другаде в природата. ” Вярно е, че конопеното семе има високо наличие на протеин, както и на потребни мастни киселини (). е значим и потребен растителен протеин, който може да се употребява при вегетарианско хранене. 

По отношение на мастните киселини обаче – не е упоменато кои са тъкмо тези, които „ не се срещат на никое място другаде в природата ”, с изключение на в канабиса. Няма данни той да съдържа неповторими мастни киселини. Знае се, че конопеното масло съдържа огромно количество от потребните омега-3 мастни киселини, както и гама-линоленова киселина, която се счита за дефицитна в обичайна западноевропейска диета. За нито една от тях обаче не може да се каже, че се намира единствено в канабиса.

Твърденията за вероятните използва на канабиса „ за топлоизолация на здания ”, тъй като е „ устойчив, на ниска цена и еластичен ” също са отчасти правилни. Вярно е, че конопът може да се употребява за топлоизолация, само че липсва задоволително научна информация, с цел да може да се оценят издръжливостта, цената и гъвкавостта. Изследване, направено въз основата на топлоизолацията на, показва, че „ използването на конопа в строителството е лимитирана ”. Дадена е позитивна оценка на потреблението на конопа за топлоизолация, само че с уточнението, че става дума за изследване на терен със средиземноморски климат, т.е. не може да се твърди, че резултатите биха били същите за всяко географско място. 

Отчасти е правилно и изказванието, че „ канабисът у нас е неразрешен. Но техническият канабис не съдържа опиат и може да се отглежда свободно ”. Според развъждането на механически коноп в България не е неразрешено, само че не може да се случва „ свободно ”, а предстои на регулация. 

Проверено:

Твърденията, че канабисът и конопът са стопански по-изгодни като суровина за произвеждане и са по-щадящи за околната среда и климата, са прекомерно общи и заради това – мъчно проверими. Отчасти правилни са изказванията, свързани с потребни свойства и приложения на някои от сортовете канабис, само че не може да се обобщава, че тези свойства са неповторими и превъзхождат всички останали. В обявата става дума на първо място за механически или промишлен коноп, който може да се употребява в разнообразни сфери на живота и производството. 

Автор: Славена Захариева
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР