Във фехтовката, за да си добър, трябва постоянно да се

...
Във фехтовката, за да си добър, трябва постоянно да се
Коментари Харесай

Сабльорката Йоана Илиева: Вече усещам страх в моите съпернички

Във фехтовката, с цел да си добър, би трябвало непрекъснато да се променяш – признава Йоана Илиева, европейска шампионка за девойки на сабя. – Няма различен спорт, който да развива по този начин бързината на реакцията и издръжливостта, само че и да изостря мисленето.

Зад гърба си 18-годишната софиянка към този момент има солидна сбирка от оценки. През 2019-а тя приключва сезона под №1 в международната класация, и то при каките до 20 години, печели и бронз на мондиала в Полша, което се случва за първи в историята на женската ни фехтовка. А в края на февруари Йоана ликува със златото на континента на шампионата също до 20 година в Хърватия, което идва след 11 следващи победи.

„ За това съревнование отидох по-рано, с цел да се приспособявам, и всеки ден бях в залата, до момента в който пристигна моят ред – споделя възпитаничката на „ Академия Васил Етрополски “. – Дори от неспокойствие се разплаках, когато едно момиче стана шампионка… Никой не вярваше, че мога да стана първа. Но този път бях извънредно съсредоточена. А когато завоювах купата, не можех да осъзная какво съм постигнала. “

Всъщност Йоана среща емблемата на българската фехтовка още 9-годишна. Тогава Васил Етрополски е посетител на коледно празненство на новоучредената на негово име академия.

„ Въпреки че бях болна и с температура се включих в демонстрациите, а той след края пристигна да ме поздрави – спомня си момичето. – Каза ми: „ Браво, ужасно се показа! “. Тогава още не знаех кой е. “

После ориста ги среща още няколко пъти, в това число и на Европейската купа за кадети „ Сабята на Етрополски “, на която Йоана става трикратна победителка.

„ Винаги следи моите изяви написа ми, поздравява ме – споделя Илиева. – Сега, когато завоювах европейската купа също доста се зарадва. А когато съм била в Съединени американски щати на надпревари, непрекъснато е с нас, споделя ни любопитни истории от неговата кариера. И това доста ме зарежда и въодушевява. “

Йоана е измежду първите деца, които стартират да упражняват в академията на трикратния притежател на Световната купа за мъже. Започва, когато е едвам на 8 години. И въпреки че опитва таекуондо, лека атлетика и плуване, нито един от тези спортове не успяв да грабне момичето.

„ Заниманията по фехтовка бяха доста занимателни, под формата на игри, и това доста ми хареса – споделя Йоана. – Атмосферата беше невероятна… “
 На европейското Йоана Илиева (вляво) реализира безапелационен триумф, като завоюва купата след 11 следващи победи

Тогава Илиева тренира при Весела Шаламанова, а когато към този момент „ набира скорост “ е видяна от националния селекционер Ивайло Воденов. Той става и неин персонален треньор, с който реализира най-големите си триумфи досега.

В началото фамилията й било срещу да се занимава със спорт. „ Все ми споделяха: „ Спортът няма да те храни, не можеш да се издържаш “, само че в този момент към този момент всички ме поддържат “, разкрива Йоана.

Но както кариерата на множеството спортисти, по този начин и тази на Йоана потегля с провал. На първото си градско съревнование тя губи още в първата среща, а на идващото към този момент е втора. Едва на 15 години става победителка. И по този начин оценките стартират да се нижат.

Но момичето разкрива, че с изключение на тренировки на чисто характерните особености на сабята, в допълнение прави и общофизическа подготовка. „ Приятно ми е да търча, да съм във фитнеса, върша го с огромно предпочитание “, споделя тя.

Още при дебюта си на огромно състезание Йоана впечатлява с изявите си. 13-годишна дружно с треньора си отиват на международното до 17 година в Узбекистан. И макар че противничките й са много по-големи от нея българката съумява да ги бие и приключва 9-та в крайното класиране.

„ Беше голям триумф – признава тинейджърката. – А през последните две години непроменяемо съм в международния хайлайф. Вече чувствам по какъв начин противничките ми изпитват боязън от мен. И американки, и рускини, и италианки гледат да играят против моята игра. Затова се старая постоянно да трансформирам нещо и да ги сюрпризирам всякога. Радвам се, че се получи и на международното, и в този момент на европейското. “

А Запрян Ванчев, шеф на Академията, пък признава, че с изключение на гений и физически качества, шампионката има огромна непримиримост, усърдие и мотивираност.

„ Наскоро упражнявах 14-годишни деца и Йоана също беше в залата наоколо – споделя Ванчев. – И когато им споделих, че обещано упражнение с оръжието би трябвало да създадат 1000 пъти, с цел да се научат да го ползват вярно, имаше неодобрение. Тогава Йоана мина и им сподели: „ Преди време моят треньор ме накара 100 пъти да повторя един детайл, а аз го направих 1000 “. Затова й се получават нещата, тъй като е упорита и непрекъсната. “През месец април Илиева ще се включи в идващото огромно предизвикателство за нея. Тя ще започва на олимпийската подготовка в Мадрид. В конкуренцията се чакат близо 30 състезателки от целия свят, а единствено победителката ще вземе квота за Токио 2020.

„ Не е невероятно – разяснява възможностите й Ванчев. – Преди време Панчо Пасков завоюва такава подготовка и отиде на олимпиада в Рио 2016, където би международния първенец на сабя. “

Редом с тренировките Йоана заляга и над учебниците. Тази година й следва да приключи междинното си обучение в столичното 35-о учебно заведение с проучване на непознати езици. „ Първият ми език е френски, а вторият – съветски, към този момент триумфът ми е 5,50 – 5,60 – споделя сабльорката. – Радвам се, че учителите ме схващат и се пробвам да оправдая доверието им. “

И занапред Илиева мисли за кариерата си след фехтовката, която също счита да е обвързвана със спорта.

„ Искам да последвам в Националната спортна академия, само че не треньорски профил, а да е в посока спортна публицистика, състезателен мениджмънт “, разкрива тинейджърката. – А в професионален проект си поисквам да стигна до още върхове и България да се гордее с моите триумфи! “
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР