Ваучерите за храна, които се раздават в много компании, отиват

...
Ваучерите за храна, които се раздават в много компании, отиват
Коментари Харесай

Ваучерите за храна под лупа в НАП

Ваучерите за храна, които се раздават в доста компании, отиват под лупа в Националната организация по приходите.

Новото условие е в действие от тази година. Всички приходи на служащите би трябвало да бъдат подадени до последния ден на февруари, оповестиха от приходната организация.

Досега компаниите трябваше да подават в Национална агенция за приходите единствено облагаемите доходи на своя личен състав. Необлагаемите не отиваха на доклад при данъчните. Сред необлагаемите приходи, които би трябвало да бъдат посочени в новата информация, са ваучерите за храна, изплатените компенсации за първите три дни от болничния, еднократните помощи до 2400 лева за раждане или осиновяване на дете, подписване на цивилен брак и други.

Срокът за подаване на данни до приходната организация е 28 февруари.

Също до тогава предприятията и самоосигуряващите се би трябвало да показват и информация за изплатени приходи през 2022 година

Както до момента, в справката се показва информация за удържаните през годината налог и наложителни осигурителни вноски, както и за резултатите от годишното преизчисляване на приходите от трудовия контракт при главния шеф.

Шефовете към този момент няма да бъдат задължени да подават доклади за командировъчните на екипа си, а образователните заведения няма да заявяват изплатените стипендии.

Компаниите, които са бързали да подадат справките си и към този момент са го създали по старите правила, ще би трябвало още веднъж да попълнят справката, с цел да вкарат новите данни, прецизираха от приходната организация.

Националната организация за приходите изпраща имейли на близо 500 000 компании, с които ги осведоми за измененията в справките за изплатените през 2022 година приходи на физически лица.

За да отговорят на новите правила, работодателите би трябвало да трансформират настойките за заплати в софтуерите си, с цел да може да изкарат желаните информации.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР