Вътрешното потребление, подкрепено от продължаващия ръст на заплатите, е стимулирало

...
Вътрешното потребление, подкрепено от продължаващия ръст на заплатите, е стимулирало
Коментари Харесай

Вътрешното потребление спасява растежа в Източна Европа от ефекта на слабия износ

Вътрешното ползване, подкрепено от продължаващия растеж на заплатите, е подтикнало растежа през последното тримесечие в най-големите стопански системи в Централна и Източна Европа (ЦИЕ), оповестява Bloomberg.

Ефектът от повишените вътрешни разноски за страните от района идва тъкмо в точния момент откакто чистият експорт навлезе в застой. Според медията в този момент въпросът, който стои пред ЦИЕ, е дали вътрешното търсене ще е задоволително, с цел да предотврати забавянето на страните на фона на световните опасности за международната стопанска система.

През второто тримесечие на годината растежът на брутния вътрешен артикул (БВП) на Унгария се е забавил до 4,9% при 5,3% за предходните три месеца, демонстрираха данните на националната статистическа работа. Междувременно комерсиалният баланс в страната е негативен с 2,7% растеж на износа за сметка на 4% подобен за вноса.

В Чехия през второто тримесечие на 2019 година Брутният вътрешен продукт регистрира нарастване от 2,7% на годишна база, като това показване е с 0,1% по-добро от упованията на пазара.

Прогнозите са, че за цялата 2019 година растежът в страната ще доближи равнище от 2,6% и ще се ускори до 2,9% през идната. Експерти обаче предизвестяват, че експортът остава " слабата частица в чешката стопанска система " за сметка на вътрешното ползване.

За интервала април - юни 2019 година полската стопанска система записва напредък от 4,5% на годишна база при подобен от 4,7% през първото тримесечие, сочат формалните данни. Със забележителен принос за това остават потреблението и вътрешното търсене, които се усилват със надлежно 4,4% и 4,8% през обсъждания интервал. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР