Вътрешното потребление е един от основните двигатели на икономическия растеж

...
Вътрешното потребление е един от основните двигатели на икономическия растеж
Коментари Харесай

Вечерни новини: Икономиката на България расте, но най-бавно в региона, а ГЕРБ си предложи фаворита за борец с корупцията

Вътрешното ползване е един от главните мотори на икономическия напредък през предходната година

© Shutterstock Още по тематиката
Вечерни вести: Заплатите порастват, има напрежение в редиците на Патриотите, а Съединени американски щати ще влагат 1.5 трлн. $ в инфраструктура

И още: С какъв брой е повишена стопанската система в края на 2017 година ще станe ясно в сряда; Машини за " копаене " на биткойни за 160 хиляди евро са откраднати в Благоевград; Македонският външен министър идва в София
13 фев 2018
Вечерни вести: Напрежението в Сирия продължава да е рисково високо, а Съединени американски щати са подготвени да договарят със Северна Корея

И още: Щатът Ню Йорк съди компанията на Харви Уайнстийн; Съвет за електронни медии ще заседава по случая " Кошлуков " ; Новият остарял началник на рибарската организация е бил уволнен от Министерство на вътрешните работи за контрабанда
12 фев 2018
Вечерни вести: По-важното от уикенда и какво се чака през новата седмица

Израел нанесе въздушни удари в Сирия след свалянето на неин F-16; Управляващите стартират облекчения за строителство на ски съоръжения; Според " Газпром " Европа би трябвало да се готви за недостиг и скок в цените на газа
11 фев 2018 Тенденцията на жълтеникави обществени кавги, белязани от неприятно образование и тотална липса на полезности, продължава да господства през цялата седмица. След междинния пръст на Кошлуков се стигна до възмутителната изцепка в обръщението на Изпълнителното бюро на Българска социалистическа партия във връзка на Луков марш. " Народният съд от 1945 година е едно належащо и неизбежно военновременно правораздаване ", се споделя на финала на текста. Скандалът принуди Българска социалистическа партия още във вторник вечерта да се разграничи от създателя, който не го бил съгласувал с Бюрото, само че който партията остави неназован. Без необикновен труд медиите съумяха да го демистифицират - Валери Жаблянов, зам. ръководител на Народното събрание, който не пожела да застане пред публицистите и да даде пояснения за тезата си.

НАЙ-ВАЖНОТО
Събитията, които трансформират България и света

Икономиката на България пораства с 3.6% през последното тримесечие, само че изостава от темповете в района

И през последното тримесечие на предходната годината брутният вътрешен артикул (БВП) на България се усилва, само че с към този момент общоприетите си 3.6% на годишна база съгласно експресните оценки на Национален статистически институт. За съпоставяне, летните месеци бяха извели растежа до 3.9%, само че с края на туристическия сезон завърши и ускоряването на темпа на напредък. Така оптимистичните упования 2017 година да приключи с 4% растеж уверено се отдалечават. Иначе моторите на растежа са известни - главно вътрешното ползване, както и вложенията.

И до момента в който България поддържа постоянния си ритъм, фактически над междинното равнище от 2.6% в съюза, други страни като Австрия, Финландия и Унгария форсират своя и минават към челните позиции по напредък. Данните за страните от Централна и Източна Европа сочат, че нарастването на Брутният вътрешен продукт в България е най-ниското в района. Макар да записват закъснение, Унгария и Латвия порастват с над 4% през четвъртото тримесечие, а унгарската стопанска система се форсира до 4.8%.

ГЕРБ и Българска социалистическа партия оферират по един претендент за началник на антикорупционната комисия

Два дни преди да изтече срокът за номинации за ръководител на новия антикорупционен орган, ГЕРБ и Българска социалистическа партия внесоха своите оферти. Управляващите предстоящо издигнаха досегашния началник на комисията за конфискация и краткотраен ръководител на новата антикорупционна комисия Пламен Георгиев, като измежду вносителите на кандидатурата му са и няколко депутати от " Обединени патриоти ". Изненадващо поради предизвестения избор на претендента на ГЕРБ (с нормално мнозинство) Българска социалистическа партия също издигна номинация - на и.д. ръководителя на комисията за спор на ползи Николай Николов, който е влиятелен специалист и в региона на спора на ползи и в гражданската конфискация. Засега няма данни дали Движение за права и свободи или " Воля " ще издигат претенденти в оставащите две дни до края на работната седмица, само че е малко евентуално.

Изборът на ръководителя на новия мегаорган, който разполага с извънредно мощни репресивни механизми, е извънредно значим. Единствено ръководителят има пълномощия да номинира членовете на новата комисия, като за Народното събрание остава единствено да ги гласоподава или не. Предвид високия залог няма подозрение, че бъдещият състав към този момент е конкретизиран, още повече, че в последния миг бяха поправени и снижени законовите условия за членовете му.

След оставката на Шулц, Меркел може да има и проблеми с сътрудниците в дясно

Само година откакто бе определен със 100-процентно болшинство за водач на социалдемократическата партия, Мартин Шулц публично се отдръпна от поста в опит да заздрави позициите на партията след опостушителните за рейтинга й минали две и задаваща се трета коалиция с партията на Меркел. Бурята се развихри, когато стана ясно, че Шулц се готви за външен министър, макар уверенията преди този момент, че няма да одобри пост в бъдещия кабинет. Вълна от митинги в партийните редици бързо го накара да се откаже, само че в това време проучване сподели, че трусовете в партията са стопили електората до 17%. Така Шулц подаде оставка.

Друго социологическо проучване обаче разкрива евентуални проблеми за Меркел и със " сестринската " партия Християн-социалния съюз (ХСС) в Мюнхен. Според него болшинството от баварците не желаят водачът на ХСС, който е и министър председател на провинцията - Ернст Зеехофер, да става вътрешен министър в новото съдружно държавно управление. Според тях той би трябвало да се пенсионира. Само ¼ поддържат влизането на Зеехофер в ръководството, като даже при гласоподавателите на ХСС процентът на утвърждение е под 50.

СВЕТИ ВАЛЕНТИН

14-ти февруари за двама е най-изгоден в София съгласно ранглиста на The Economist

Сред общо 120 града в целия свят, София е най-изгодният град за отбелязване на празника на влюбените - Св. Валентин. Това демонстрира ранглиста на авторитетното издание The Economist, която подрежда дестинациите съгласно това какъв брой би коствала празнична вечер за двама. Калкулираните разноски са такси от и до летището, нощувка във висококатегориен хотел 4 или 5 звезди, вечеря с три ястия и питиета, бутилка шампанско и две напитки в хотелския бар. Така сметката в София би била общо 226 $, като разликата с най-скъпия град в класацията - Ню Йорк, е голяма: цената там би била 1158 $, като две трети от тази сума е нощувката (465 долара) и вечерята (313 долара). В най-евтината тройка попадат още две източно европейски столици - Киев и Букурещ, до момента в който най-скъпата тройка се добавя от Франкфурт и Доха.

КАКВО ИНТЕРЕСНО

Оксфордски академик направи невъзможна фотография на индивидуален атом с елементарна камера

Студентът от Оксфордския университет Дейвид Надлинджър завоюва конкурс за научна фотография с удивителен кадър на индивидуален атом, освен това изработен с елементарна камера. Използвайки продължителна експозиция, докторантът е съумял ясно да улови осветлен от лазер стронциев атом, провесен в електрическото поле сред два електрода. За ориентир в мащаба - двата електрода са на два милиметра един от различен. Оборудването се обитава в ултра-вакуумна камера и е свръхохладено, с цел да се резервира атома имобилен. Надлинджър е направил фотография през прозорчето на вакуумната камера. За информация на запалените фотографи: Снимката е направена уред Canon 5D Mark II DSLR, обектив Canon EF 50 mm f / 1.8 с удължители и две светкавици с цветни гелове.

Фотограф: David Nadlinger/University of Oxford
РАЗВИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ
По-важните събития, които ще имат значение през идващите дни

Данни за инфлацията през януари ще разгласява Национален статистически институт

Цените на артикули и услуги отчетливо нарастват през 2017 година след три години дефлация. Поскъпването в страната през миналата година доближи 2.1%. Дали наклонността продължава ще се разбере в четвъртък, когато националната статистика разгласява данните за цените на артикули и услуги през януари.

Инфлацията е от голяма важност както за разноските на потребителите, по този начин и за тези на бизнеса. Към момента упованията на специалистите са повишаването на артикули и услуги леко да се форсира през идващите две години. Причината - растящите цени на петрола на интернационалните пазари, само че принос ще имат и по-високите приходи на семействата.

Неформалната среща на министрите на външните работи стартира на следващия ден в София

Заместник-председателят на Европейска комисия и висш представител на Съюза по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини и еврокомисарят за съседство и договаряния за разширение Йоханес Хан ще вземат участие в неофициалната среща на министрите на външните работи (Гимних) в София, която ще се организира на 15 и 16 февруари.

Първият ден е отдаден на работни съвещания за Сирия, Западните Балкани и Корейската народно-демократична република. На втория ден към срещата ще се причислят и петте външни министри от страните кандидатки за участие: Албания, Бившата югославска република Македония, Сърбия, Турция и Черна гора. Очаква се също представителите на Гърция и Македония да проведат следващи диалози по тематиката със разногласието за името на западната ни съседка, който Скопие и Атина водят от години.

Депутатите ще гласоподават президентското несъгласие за строителството в някогашни ниви

В четвъртък Народното събрание ще гласоподава ветото на президента върху измененията в закона за посевния материал, които разрешават застрояване на аграрни земи, даже когато притежателите не са осъществили строителството в период. Текстовете, които засягат и стотици атрактивни части земя по Черноморието, бяха препоръчани от " Обединени патриоти " и утвърдени без доста звук.

Въпреки публичното неодобрение и проведените в следствие митинги против измененията, ръководещите наподобява са решени да ги пазят до дъно. Президентското несъгласие към този момент бе преодоляно в отрасловата комисия по земеделие предходната сряда, като упованията са същото да се случи и в залата на следващия ден.

ЕДНО КЪМ ЕДНО
Едно изречение вест, едно изречение коментар

Столичната община " Триадица " е почнала диалози за въвеждането на зелена зона за паркиране по бул. " Витоша " до входа на Южния парк. Това се разбра на днешното съвещание на комисията по превоз към Столичния общински съвет, на което се одобри предлагането за зелена зона в елементи от " Красно село ", " Възраждане ", " Оборище " и изцяло в " Лозенец ".

Делото за длъжностното заграбване от КТБ беше отсрочено за повторно. Въпреки че призовката и обвинителният акт на някогашния мажоритарен акционер Цветан Василев към този момент са му връчени - което бе една от аргументите за първото отсрочване на делото, в този момент пък отсъстваше различен от подсъдимите - Георги Христов, по медицински аргументи. Следващата дата, на която ще бъде изработен трети опит за старт на процеса, е 27 февруари.

Директорът на софийското 2-ро учебно заведение " Акад. Емилиян Станев " Елеонора Лилова ще оглави Държавната организация за протекция на детето , реши държавното управление. Предишният ръководител Офелия Кънева бе освободена в края на януари откакто не бяха подхванати съответни ограничения против принуждение в дома за деца и младежи с увреждания " Хризантема " в Габрово.

Холандските депутати отхвърлиха с огромно болшинство вота на съмнение против премиера Марк Рюте , импортиран от холандската последна десница. Причината бе абсурдът с външния министър Халбе Зейлстра, който подаде оставка откакто бе махленски в неистина, че преди години е взел участие в среща с Путин, от която министърът препредаваше думи на съветския президент. Депутати се ядосаха на Рюте, че не е освободил Зейлстра неотложно откакто е бил осведомен преди седмици за лъжата.

Израелската полиция предложи да се издигнат обвинявания в корупция на премиера Бенямин Нетаняху по две производства след две години следствие - че е получавал първокласни дарове от богаташи, на които е правил услуги, както и за скрито съглашение с медиа, с цел да бъде положително отразяван. Израел следи с паника следствието, което съгласно локални медии може да принуди Нетаняху да подаде оставка след 11 години като министър председател, въпреки да не е задължен по закон даже при повдигнато обвиняване. Самият той отхвърля обвиняванията.

КАКВО ДРУГО ИНТЕРЕСНО

Българска емигрантка завеща близо 2 млн. лева на Националната изложба в София

Маргарита Занеф, българка, емигрирала в Австралия преди години, е завещала близо 2 млн. лева на Националната изложба в София. Занеф емигрира в Австралия през 60-те години дружно със брачна половинка и сина си. Тя е умряла през 2016 година Занеф е била огромен обожател на изкуството, усещащ смисъла му за обществото, показва юристът, разпоредил се с наследството - Уоруик Дън от адвокатската фирма Biddulph & Salenger. В оставеното от нея наследство половината от сумата след продажбата на недвижимото й имущество се подарява на Националната изложба в София, а останалата половина – на намиращата се в Сидни Художествена изложба на Нов Южен Уелс. Дарението за всяка от галериите възлиза на 1.44 млн. австралийски $ (1.84 млн. лева.). Парите са постъпили по сметката на българския музей преди дни.

Фотограф: Цветелина Белутова

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР