Вътрешното напрежение в БСП, което се покачва от местните избори

...
Вътрешното напрежение в БСП, което се покачва от местните избори
Коментари Харесай

Бунт срещу Нинова избухна в ръководството на БСП, искат смяната й: Съсипваш партията!

Вътрешното напрежение в Българска социалистическа партия, което се повишава от локалните избори през октомври м.г. насам, е на път да избие във вътрешнопартиен протест против соцлидера Корнелия Нинова. Близо 50 членове на Националния съвет на Българска социалистическа партия излязоха през днешния ден с обща позиция, в която упрекват ръководителя на столетницата в нарушавания на устава и партийни чистки, както и че унищожава Българска социалистическа партия като политическа мощ.
Националният съвет е управителен орган, който реализира политическата активност на партията сред съвещанията на нейния конгрес. Броят на членовете му не е закрепен в устава, само че е към 170 души.
Сред имената на недоволните му членове се виждат някогашни министри и депутати като Асен Гагаузов, Емилия Масларова, Дора Янкова, Милко Недялков и Петър Мутафчиев. Всички те бяха изтласкани към периферията в партията, откакто Нинова стартира свои любимци. По-особено внимание обаче притеглят имената на някогашния и сегашния водач на столичната организация на Българска социалистическа партия – Калоян Паргов и Иван Таков. Първият беше отхвърлен от поста, откакто беше нападнат от „ Позитано “ 20, и беше завещан от Таков, който продължи линията на опозиция против Нинова, а това докара до открит спор с партийния водач.
В своята позиция бунтовниците от Националния съвет декларират, че партийните структури отслабват, което води до понижаване на електоралната поддръжка за Българска социалистическа партия. „ От друга страна, пропагандно сме заливани със самодоволните изказвания на Корнелия Нинова и близкото й обграждане за това, че партията се намира в добра кондиция и е авторитетна и мощна съпротива “, показват те партийния водач като провинен. След това я упрекват, че репресира партийците, които са си разрешили да изразят противоречие с нейната политика.
Като съответен образец, акцентират опита на „ Позитано “ 20 да накаже БСП-София поради неподчинението й, като в профил управлението на столичната организация. Посочват също всеобщи изключвания на партийни членове в Шумен и Сливен, както и опити за замяна на партийни шефове в други градове.
„ Ние не можем и не желаеме да бъдем съпричастни с това държание и тези дейности на управлението на Българска социалистическа партия. Не можем повече да мълчим и да бъдем заслон, зад който това управление да постанова силово недемократичен жанр и способи на работа, да организира властнически диктат върху активността на локалните партийни организации, да принизява Националния съвет и да го употребява за персоналните цели на председателката на Българска социалистическа партия “, афишират опозиционерите, предава СегаБГ.
Като свои цели слагат да се върне столетницата „ към нейните корени, към нейната идеология и морал, тъй като към този момент малко на брой ни разпознават като социалистическа партия “, както и да се възвърне вътрешнопартийната народна власт. Това са апели, които опозицията в Българска социалистическа партия неведнъж е отправяла и преди.
Конкретно те декларират, че всички социалисти би трябвало да се опълчват на опит на Нинова да се наложи като водач за трети мандат. „ Само с ново управление на Българска социалистическа партия и с дейните старания на общинските организации ще осъществим виновната политическа цел – опазване на социалистическата концепция и единство на лявото политическо пространство в България “, приключват бунтовниците.
Самата Нинова не е казвала какво ще предприеме на идния партиен конгрес през ноември т.г., на който ще се проведат директни избори за ръководител на Българска социалистическа партия. Но съперниците й настойчиво настояват, че тя ще се опитва за още един мандат, въпреки че уставът на партията й разрешава единствено два.
Очаква се в събота вътрешната съпротива да каже повече за проектите си. Тогава столичните социалисти провеждат среща на тематика „ За бъдещето на Българска социалистическа партия и лявото “, която ще се организира в НДК.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР