Вътрешното министерство на Беларус днес, че е добавило в списъка

...
Вътрешното министерство на Беларус днес, че е добавило в списъка
Коментари Харесай

Четене на Радио "Свобода" ще води до затвор в Беларус

Вътрешното министерство на Беларус през днешния ден, че е добавило в листата с екстремистки организации " група жители, обединили се посредством интернет уеб страницата Радио " Свобода ". Това значи освен възбрана за активността на финансираната от Конгреса на Съединени американски щати група Радио " Свободна Европа " /Радио " Свобода ", само че и заплашва със затвор до 6 години всеки от Беларус, който чете написаното в този уебсайт, добавя " Ройтерс ".

В листата са " организации, формирования и самостоятелни бизнесмени, причастни към екстремистка активност ".

В средата на юли полицията обискира офиси и жилища на няколко самостоятелни публицисти, както и редакцията на RFE/RL в Минск. Два дни преди този момент бяха претърсени офисите на десетина правозащитни организации, откакто представителят на Организация на обединените нации по правата на индивида назова дейностите на управляващите " безусловно неприемливи ".

На 16 юли полицията извърши 19 обиска, като представител на следствието изясни за националната организация БЕЛТА, че имали сигнали за " сенчесто придвижване на обилни финансови запаси, главно идващи от чужбина, укриване на налози и финансиране на разнообразни типове протестна активност ".

Претърсени бяха жилищата на двама репортери на RFE/RL - Алех Хруздзилович и Валянцин Жданко, като съгласно брачната половинка на Хруздзилович той е бил отведен в белезници. Арестувана е била и Ина Студзинская, чиято акредитация като кореспондент на RFE/RL бе анулирана предишния октомври.

От дома на Хруздзилович са били конфискувани всички телефони, компютри, преносими компютри, пари (вкл. беларуски рубли от джобовете на жена му). Джейми Флай, президент на RFE/RL, назова дейностите " тактичност за тормоз, която няма да заглуши нашата публицистика ".

" Тези нападения и арести свидетелстват за деспотичната отчаяност, с която режимът на Лусашенко пробва да се задържи на власт. Десетилетия наред RFE/RL бе източник на вести и ентусиазъм за народа на Беларус. Криминализирането от Лукашенко на самостоятелната публицистика е безсрамен опит да упражни безспорен надзор над това, което хората в страната виждат и чуват. Призоваваме режимът неотложно да освободи нашите публицисти и да ни върне собствеността ", съобщи Флай.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР