Вътрешнополитическата криза в Молдова прераства в геополитическа, заявява руското издание

...
Вътрешнополитическата криза в Молдова прераства в геополитическа, заявява руското издание
Коментари Харесай

Вътрешнополитическата криза в Молдова прераства в геополитическа

Вътрешнополитическата рецесия в Молдова прераства в геополитическа, декларира съветското издание " Комерсант ", разглеждайки по-специално мястото на Русия в молдовските събития.

В Молдова продължава опълчването сред основаното в Народното събрание ръководещо болшинство и назначеното от него държавно управление, от една страна, а от друга - нежелаещия да признава новата власт олигарх Влад Плахотнюк и неговото обграждане. Депутатското болшинство и кабинетът управляват постройката на Народното събрание и президентската администрация. Хората на Плахотнюк са разпънали палатки край Дома на държавното управление и други столични ведомства, в които не позволяват представители на новата власт, напомня вестникът, представен от Българска телеграфна агенция.

През уикенда Конституционният съд на Молдова в профил проруския президент Игор Додон и назначи за изпълняващ длъжността неговия политически съперник, някогашния министър председател Павел Филип, който разпусна Народното събрание и свика предварителни парламентарни избори. Проевропейският блок " Акум " (Сега " ) и проруската Социалистическа партия образуваха държавно управление, което да се заеме с битка против корупцията и да изолира от властта Демократическата партия на Плахотнюк.

Мирното и безкръвно решение на рецесията от ден на ден зависи от дейностите на основните интернационалните играчи - а точно съветският фактор доби тези дни специфична роля в молдовската политика, акцентира " Комерсант ".

Олигархът Плахотнюк и последователите му упрекнаха президента Игор Додон и съюзния му блок " Акум ", че прокарват ползите на Москва и са подготвени на договорка с Русия, предвиждаща федерализация на Молдова - сливане с отделилото се през 90-те Приднестровие. Думата федерализация обаче се е трансформирала в хула в Молдова, откакто Кремъл предложи през 2003 година проект за споразумяване на приднестровския спор посредством основаване на федерация, включваща Приднестровието, самостоятелна Гагаузия и молдовските земи. За Приднестровието бе планувано и право на несъгласие върху геополитическите решения на централната власт, да вземем за пример за участие в НАТО. Тогавашният молдовски президент Владимир Воронин обаче отхвърли да подпише този проект под натиска на Запада и локалните проевропейски партии.

Оттогава част от молдовското общество, насочена към интеграция с Европейски Съюз - близо половината поданици, са развили трайна алергия към концепцията за федерално устройство. Тъкмо тази алергия експлоатира Плахотнюк с всеобщите си митинги, изяснява всекидневникът. Според Москва обаче точно Плахотнюк е предложил преди седмица на съветските управляващи да се разиска споразумяване на приднестровския спор посредством федерализация на Молдова. Руският вицепремиер Дмитрий Козак, претрупан с молдовските въпроси, декларира в изявление за " Комерсант ", че Москва предлага на молдовските социалисти въобще да не преглеждат никакви секрети оферти нито от демократите на Плахотнюк, нито от други партии.

Сред дилемите на новата ръководеща коалиция в Молдова е да освободи държавните институции от въздействието на Плахотнюк, а след това - в края на годината или при започване на идната, да организира предварителни демократични избори. Това декларира в изявление за " Известия " Игор Додон. В Приднестровието " към този момент е умерено. Но дано вземем поради, че там имат доста мощни позиции бизнес сътрудниците на Влад Плахотнюк и те може да се опитат да дестабилизират ситуацията. Днес те губят власт и въздействие в страната, по тази причина са подготвени на всевъзможни, даже най-безразсъдни действия ", предизвестява молдовският политик.

Щом Кишинев заприказва за федерализация, приднестровската столица Тираспол всякога повтаря, че не счита да се сплоти с Молдова на никаква основа, в това число федерална, написа " Независимая газета ". Президентът на Приднестровието Вадим Красноселски декларира пред вестника, че непризнатата република е избрала различен път - към признание. " Със сигурност ще ни признаят ", споделя той, само че твърди, че Тираспол не отхвърля договаряния с Кишинев, изключително по проблемите, свързани с повдигане на виталния стандарт по двата бряга на Днестър.

Междувременно тематиката за федерализация бе подхваната от Украйна. Киевското външно министерство посочи, че за страната и за сигурността в района " е значимо да не се допусне външна интервенция, ориентирана към реализиране на съветския сюжет за федерализация " на Молдова. Ведомството посочи, че Украйна има интерес Молдова да е " постоянна, демократична и европейска ", като предложи помощта си за споразумяване на обстановката.

Същевременно някогашният румънски президент Траян Бъсеску съобщи пред радио " Свободна Европа ", че водачът на молдовските демократи Влад Плахотнюк е " доста изплашен, наподобява на подгонен, отпаднал към този момент звяр и може да заповяда какво ли не ", прибавя " Независимая газета "
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР