Вътрешноафганистанските мирни преговори, които за първи път талибаните и правителството

...
Вътрешноафганистанските мирни преговори, които за първи път талибаните и правителството
Коментари Харесай

Отложени са преговорите за мир между афганистанското правителство и талибаните

Вътрешноафганистанските мирни договаряния, които за първи път талибаните и държавното управление трябваше да стартират в Доха, Катар, бяха отсрочени за неопределен срок. Причината са различия, свързани с участниците в диалозите, съобщи Асошиейтед прес.

Новината за отлагането заяви в Туитър Султан Баракат, шефът на катарския Център за споразумяване на спорове и филантропични изследвания - организацията, която спонсорира договарянията. "За страдание, има потребност да се реализира единодушие по въпроса кой би трябвало да взе участие в конференцията ", съобщи Баракат.

Преговорите, които трябваше да стартират през днешния ден, бяха считани за значима първа стъпка към слагане на завършек на войната в Афганистан и вероятно евакуиране на американските войски оттова.

Според висши чиновници афганистанският президент Ашраф Гани е възразил против листата с 243-ма участници в срещата, оповестен през вчерашния ден от катарските медиатори. Той се различавал от листата от 250 души, препоръчан от Гани, в който имало доста повече дами.

Някои анализатори считат, че огромният състав на афганистанската делегация, в която влизат враждуващи локални командири и политически съперници, демонстрира неспособността на Кабул да излъчи представители, които да имат обща позиция.

Талибаните още не са коментирали отлагането на срещата, само че през вчерашния ден техният представител Забиулла Муджахид сложи под въпрос числеността на държавната делегация. Талибаните щяха да бъдат показани от 14 души.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР