Вътрешният туризъм е акцент в работата на Министерството на туризма

...
Вътрешният туризъм е акцент в работата на Министерството на туризма
Коментари Харесай

Ангелкова: Приходите от чуждестранни туристи са с 4,3% ръст за периода декември 2018-февруари2019 г.

Вътрешният туризъм е акцент в работата на Министерството на туризма през тази година, тъй като страната има доста какво да покаже пред света и Велико Търново го потвърждава. Това съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова, откривайки XVI Международно ревю „ Културен туризъм “ в старопрестолния град. Тя акцентира, че България е измежду трите най-богати страни в Европа по разкрити артефакти дружно с Италия и Гърция. Работим интензивно с общините и бизнеса, с цел да разпространяваме това завещание и с цел да може страната ни да се утвърди като желана целогодишна дестинация, сподели още тя.

Министърът благодари на домакините от Велико Тръново, на всички уредници и участници в борсата за напъните туризмът да е основен бранш за стопанската система ни. Министър Ангелкова заяви, че тази година за разпространение на страната е планувано както присъединяване в интернационалните и вътрешни туристически изложби, по този начин и осъществяване на интегрираните информационни акции на 16 целеви пазара, присъединяване в акции взаимно с CNN, BBC, National Geographic, Travel TV и вътрешни начинания като „ Неочаквана почивка “ и „ Естествено в България “. 2019 бе оповестена от ведомството за година на вътрешния туризъм и посредством цифровия маркетинг и приложението iLoveBulgariа се вкарват нови планове, свързани с виртуални турове и други форми за новаторско показване на туристическите ни забележителности. Към момента ранните туристически записвания демонстрират спад в рамките общо на 2%, като по-сериозното понижение е от Русия и Германия – два от главните ни целеви пазари, само че сме оптимално мобилизирани да наваксаме изоставането. Основната причина за него са цените, които съумяват да обезпечат страни в района, които са наши съперници, само че и сътрудници, уточни министър Ангелкова.

Днес в границите на ревюто се организира българо-руска кръгла маса за съдействие в туризма с 23 високопоставени представители на съветски райони - както на равнище министри на държавните управления на районите, по този начин и кметове. Сред участниците са и представители на съветските туроператори. Организирали сме и опознавателни турове из страната, сподели министърът. Тя заяви също, че се приготвят разнообразни стъпки за подкрепяне на проведения туризъм, каквито имат да вземем за пример Гърция, Хърватия, Испания. В тази връзка стартирахме създаването на разбор, който да ни покаже какви ограничения бихме могли да предприемем. Анализът се прави от Ernst and Young. Надявам се до месец и половина да разглася резултата и септември след публично разискване да можем да съобщим ограниченията, които ще предприемем за поощряване на проведения туризъм, стана ясно от думите й. Последните данни са оптимистични, означи министър Ангелкова.

Отчита се растеж на нощувките и приходите от тях при започване на годината. Приходите от интернационален туризъм възлизат на 425 млн. евро за интервала декември 2018 г.–февруари 2019 година и растежът им е 4,3% в съпоставяне със същия интервал година по-рано, уточни още министър Ангелкова. Само за февруари 2019 година има растеж от 8,3 на 100 в приходите от интернационален туризъм, като сумата доближава 127 млн. евро. Това значи, че даже да идват по-малко туристи, те се задържат повече у нас и харчат повече. Надявам се това да бъде наклонността през годината, без значение от съответното число на броя задгранични туристи. Заедно с бизнеса и локалната власт би трябвало да подсигуряваме първокласен артикул, който ще е наше конкурентно преимущество в района, добави министърът. Тя напомни, че предходната година за първи път преминахме границата от 9 млн. непознати туристи и посрещнахме над 9,2 млн. такива посетители. Реализирани бяха 27 млн. нощувки в местата за настаняване с 10 и повече кревати. С завеждането на ЕСТИ ще се регистрират нощувките и с по-малък брой кревати и цифрата ще е доста по-голямо, заключи министър Ангелкова.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР