Вътрешният министър Сюлейман Сойлу (на преден план) е един от

...
Вътрешният министър Сюлейман Сойлу (на преден план) е един от
Коментари Харесай

САЩ наложи санкции на двама турски министри заради задържането в затвора на американски пастор

Вътрешният министър Сюлейман Сойлу (на челен план) е един от глобените от Съединени американски щати.

Още по тематиката
А в случай че Съединени американски щати въпреки всичко се oттеглят

Едва ли Вашингтон в миналото ще се откаже от НАТО, само че кошмарният сюжет смущава съня на Европа (обновена)
12 юли 2018
Съединени американски щати блокираха краткотрайно доставката на самолети F-35 на Турция

Условие за договорката за 10 милиарда $ е Анкара да не купува съветски зенитни комплекси С-400
20 юни 2018 Напрежението в връзките сред Съединени американски щати и Турция набъбна, откакто Вашингтон наложи наказания на двама турски министри поради задържането 21 месеца в затвор на американски свещеник. Администрацията на Белия дом счита свещеник Андрю Брънсън за почтен, а Анкара - за подпомагащ тероризма.

Освен това Сенатът на Съединени американски щати одобри новия бюджет за защита и реши да блокира предаването на турската войска на купените съвременни бойни самолети F-35. Мярката се постанова, до момента в който Пентагонът не показа отчет, доказващ, че поръчаната от Турция на Русия зенитна система С-400 няма да заплаши НАТО с консолидираното си в мрежите на алианса, оповестява Reuters.

Турската реакция

След новината външното министерство на Турция съобщи, че това са враждебни дейности " и че " неотложно, още същия ден " ще последват ответни дейности. Не беше посочено какви ще са контрамерките, само че при взаимен отговор би трябвало да бъдат глобени министърът на правораздаването и основен прокурор Джеф Сешънс и министърът на вътрешните работи Раян Зинки.
Това се случва, до момента в който в Анкара е на посещаване началникът на европейското командване на американската войска ген. Къртис Майкъл Скапароти. Предстоят му още срещи с висши политически и военни в основния натовски сътрудник, както и посещаване при американските елементи във военновъздушната база край Инджирлик и тирада на гала в Измир.

За кого са глобите

Санкционираните са министрите на правораздаването Абдулах Гюл и на вътрешните работи Сюлейман Сойлу. Според Съединени американски щати и двамата са директно свързани с арестуването на свещеник Андрю Брънсън, който предходната седмица беше трансфериран към по-лекия режим на домакински арест. Санкциите нормално включват възбрана за влизане в Съединени американски щати и заледяване на активи. Гюл сподели, че " нямам и един цент в Съединени американски щати " и че " въобще не си мечтае да напуща родината си ".

Говорителката на Белия дом Сара Сандърс съобщи пред кореспонденти, че " не виждаме доказателства свещеник Брънсън да е сторил каквото и да е неправилно и имаме вяра, че той е жертва на непочтено и безпричинно задържане от държавното управление на Турция ".

Пасторът живее в страната от 20 години и е упрекнат, че оказва помощ на симпатизанти на Фехтулах Гюлен и поддържа терористичната кюрдска организация ПКК. Той отхвърля обвиняванията, които го заплашват с до 35 години затвор.

Президентът Доналд Тръмп, вицепрезидентът Майк Пенс и държавният секретар Майк Помпео смятаха, че с интензивността си и диалозите с турски водачи са уредили разногласието за пастора. Когато се разбра, че Анкара не отстъпва, е почнало усилване на натиска, разяснява Reuters.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР