Вътрешният министър на Италия Матео Салвини заяви вчера, че е

...
Вътрешният министър на Италия Матео Салвини заяви вчера, че е
Коментари Харесай

Салвини не изключва възобновяване на коалицията в Италия

Вътрешният министър на Италия Матео Салвини съобщи през вчерашния ден, че е допустимо посредством промени в държавното управление да бъде възобновена разпадналата се коалиция сред неговата крайнодясна партия " Лига " и антисистемното Движение " Пет звезди ", съобщи " Асошиейтед прес ".

След среща с президента Серджо Матарела в двореца " Куиринале " Салвини уточни, че алтернативата е предварителни избори. " Искам да дам последната дума на народа. Но в случай че някой желае страната още веднъж да се задвижи, ние сме подготвени да създадем същото без предразсъдъци ", сподели той пред кореспонденти по адрес на досегашните си сътрудници от " Пет звезди ".

Вчера президентът завърши първия кръг от диалози с представители на италианските партии за намиране на излаз от рецесията след оставката на премиера Джузепе Конте. Но Матарела може да даде повече време за възможното образуване на съюзи, съобщи АП.

Движение " Пет звезди " работи за съставянето на ново устойчиво държавно управление, сподели през вчерашния ден водачът на партията Луиджи ди Майо, без да посочва възможния си съдружен сътрудник, отбелязва ДПА. Според организацията единствената опция на " Лига " е опозиционната Демократическа партия.

" Започнали са всички нужни контакти за намирането на солидно (парламентарно) болшинство, което да служи на жителите ", сподели Ди Майо също след среща с президента. Той е оповестил лист с 10 целта на възможното бъдещо държавно управление, които съвсем съответстват с изложените от Демократическата партия пет целта.

 Луиджи Ди Майо
© Reuters

Луиджи Ди Майо

От Демократическата партия през вчерашния ден дадоха сигнал, че биха се съюзили с Движение " Пет звезди ", с цел да основат проевропейска коалиция, задоволително мощна да се опълчи на националиста Салвини и да осуети изборите, заяви АП.

След срещата си в " Куиринале " водачът на демократите Никола Дзингарети акцентира, че новата коалиция би трябвало да има трайна и необятна парламентарна поддръжка. " Не държавно управление непременно ", сподели той пред кореспонденти в двореца, като добави, че Италия се нуждае от държавно управление, което " да промени посоката, да е опция на десницата " и " да върне вярата на италианците ". Дзингарети призна, че това е рисковано, само че е от изгода да се опита.

Матарела насрочи за 27 август нов кръг съвещания за сформиране на държавно управление. " Във вторник привиквам нови съвещания, с цел да направя изводи и да взема нужните решения ", съобщи президентът. Той посочи, че единствената опция е " държавно управление, което се употребява с доверието на Народното събрание въз основа на стратегия ", показва " Франс прес ". " Кризата би трябвало да бъде уредена с ясни решения и за малко време ", сподели още президентът, представен от ДПА. /БТА

Как се стигна до рецесията четете тук.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР