Вътрешният министър Младен Маринов и вицепремиерът Красимир Каракачанов инспектираха ГКПП-Кулата.Поводът

...
Вътрешният министър Младен Маринов и вицепремиерът Красимир Каракачанов инспектираха ГКПП-Кулата.Поводът
Коментари Харесай

Каракачанов и Маринов провериха ситуацията на ГКПП-Кулата

Вътрешният министър Младен Маринов и вицепремиерът Красимир Каракачанов инспектираха ГКПП-Кулата.

Поводът за инспекцията са последните обстановки в Гърция и Турция.

" Целта е да предприемем съответните ограничения и да сме подготвени при вероятно всеобщо ориентиране към нашата граница за реакция дружно с армията, уточни министър Маринов.

Той напомни, че с смяна на законодателството имаме правна опция при такива случаи да се намесва и армията.

Вицепремиерът Каракачанов изясни, че маршрутът на мигрантите на този стадий е бил Гърция, Македония или Албания и ориентиране към страни от Западна Европа, само че има информация, че се е обсъждал и вид за различен маршрут през България, в случай че бъдат спрени на територията на Гърция.

Затова по думите му би трябвало да се подхващат превантивни ограничения, с цел да не се допусне всеобщо нахлуване на територията на страната ни.

" Българското държавно управление не е приемало и няма да приема политика на разселване на незаконни мигранти било от Западна Европа, било от прилежащи страни ", посочи Каракачанов и добави, че гранична полиция, и Министерството на защитата са взели всички нужни ограничения да предотвратят недопускане на сходна възможна обстановка.

Младен Маринов посочи, че на българо-турската граница имаме построено възпрепятстващо оборудване със съответните датчици и техническо поръчителство, има и обезпечено в допълнение наличие.

" По-сериозен запас сме струпали на гръцката граница - усилени дежурства, в това число и жандармерия, защото тук ескалира процесът и няма преградно оборудване ", разясни още той.

Вътрешният министър акцентира и ролята на построените взаимни контактни центрове, които работят в действително време и са модел за бърз продан и бърза реакция. Той напомни, че България е една от първите прилежащи страни, която промени законодателството си и с помощта на това към този момент е допустимо да преследваме с изключение на каналджиите и тези, които оказват логистична помощ на незаконните мигранти.

По думите на зам. шефа на Групово дело " Гранична полиция " Стоян Иванов, от началото на годината е предотвратено незаконното прекосяване през зелена граница на по-малко от 30 чужденци, а за предходната година - на общо 145.

Той отбелязва, че се следи сензитивно понижен напън от Сирия.

В инспекцията вземат участие още основният секретар на Министерство на вътрешните работи гл. комисар Ивайло Иванов, заместник-министърът на вътрешните работи Стефан Балабанов, шефът на РГДП - Смолян комисар Стоян Мандаджиев, командващият Сухопътни войски ген.-майор Михаил Попов. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР