Вътрешният министър Младен Маринов и шефът на ДАНС Димитър Георгиев

Вътрешният министър Младен Маринов и шефът на ДАНС Димитър Георгиев ...

Вътрешният министър и шефът на ДАНС докладват пред парламента за шпионския скандал.


Вътрешният министър Младен Маринов и шефът на ДАНС Димитър Георгиев пристигнаха в парламента за изслушване по повод разследването за шпионаж и обвиненията към Николай Малинов. От БСП настояха и премиерът Бойко Борисов да бъде изслушан, но очаквано от ГЕРБ отхвърлиха предложението.
Осем лица са задържани за 24 часа по шпионския скандал, стана ясно от думите на Младен Маринов.
В рамките на срока на задържането въпросните лица са конвоирани до сградата на следствения отдел на Специализираната прокуратура, където са предоставени на следовател за продължаване на процесуалните действия с тях. По отношение на конкретика по разследването, за съжаление не мога да дам повече информация, каза министърът.
ДАНС имали данни, че Николай Малинов е изготвил докладна записка на руски език за необходимостта от геополитическа преориентация на България, заяви директорът на службата Димитър Георгиев. В документа се предлагало да бъдат провеждани редица мероприятия, свързани с определени действия в сферата на вътрешнополитическия живот, които да доведат до такава промяна в ориентацията на страната. По думите на Георгиев имало определена схема, по която да се финансират тези мероприятия. Те пряко засягали националната сигурност на страната. Двете организации, които финансирали тази схема са "Двуглав Орел" и РИСИ. Те публично са декларирали, че водят хибридна война срещу Запада, каза още Георгиев.
 

Източник: duma.bg