Вътрешният министър Иван Демерджиев днес беше в Народното събрание, където

...
Вътрешният министър Иван Демерджиев днес беше в Народното събрание, където
Коментари Харесай

Демерджиев е внесъл сигнал срещу кабинета Петков заради бежанците от Украйна

Вътрешният министър Иван Демерджиев през днешния ден беше в Народното събрание, където дава отговор на депутатски въпроси. По-късно той приказва пред публицисти в коридорите на Народното събрание.

" В понеделник внесох сигнал в прокуратурата, който касае работата по помощта за украинските бежанци ". Това разгласи пред публицисти в Народното събрание служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев.

" Знаете, че съм началник на Националния действен щаб. След като поработи щабът задоволително дълго, мисля че урегулирахме добре тази активност. Направи ни усещане събитието, че за един съпоставим интервал са изхарчени от предходния постоянен кабинет 150 млн. лева За същия интервал служебното държавно управление е похарчило 43 млн. лева Това провокира осъществяването на инспекция от Националния действен щаб. Такава инспекция беше осъществена в Министерството на туризма. За страдание бяха установени редица пропуски и нарушавания, в това число и на условия на нормативни актове, в това число и създаващи заплаха да се върнат европейски средства, с които е финансиран този развой ", изясни Демерджиев за наличието на сигнала. 

По думите му най-стресиращи са данните, че са се финансирали мъртви души - хора, които единствено по документи се намират в избрани хотели.

Според изнесени от него данни над 43% от средствата са изплатени на 24 физически лица, посочени като лица за контакт на 42 сдружения.

" Това най-малкото е необичайно и поражда доста въпроси. Ще създадем нужното да се отговори на тези въпроси ", увери министърът на вътрешните работи.

" Наред с това над 93 млн. лева са изплатени по протоколи, в които не е ясно разпознато кой е подкрепят, както и броят на подкрепените лица ", добави още той.

Министър Демерджиев изрази очакване прокуратурата да прегледа сигнала дружно с всички останали сигнали, които държавното обвиняване получава.

" В началото на започването на тази активност през февруари 2022 година отговаряше постоянният кабинет. Доколкото знам, там имаше вицепремиер, който отговаряше за тази активност. Разплащанията са се правили от Министерството на туризма. Най-вероятно са финансирани " мъртви души " - хора, които единствено по документи са били настанявани в хотели ", посочи министър Иван Демерджиев.

По отношение на изтеклите записи, той сподели, че откогато е длъжностен министър на вътрешните работи от 2 август, може да приказва само за Министерство на вътрешните работи на българския народ.

" Министерство на вътрешните работи сега не служи на никой - нито на политическа, нито на икономическа мощ, нито на непознати сили от какъвто и да е темперамент и не се регистрира пред такива. Самите мнения във връзка с службите ми наподобяват необичайно. Всички служби за сигурност, с които работя доста тясно се стремят по всевъзможен метод да поддържат реда в страната, стремят се да противодействат на престъпността, в това число и на въздействието на непознати служби или опити за такова въздействие. Нямам данни да има някакви проблеми в работата на службите, неотложно бих докладвал на премиера и президента, както и на Народното събрание ", изясни Иван Демерджиев - длъжностен вицепремиер и министър на вътрешните работи.

Във връзка с днешните полицейски акции в София , министърът сподели, че Министерство на вътрешните работи спомага и обезпечава сили за процесуално-следствените дейности, които се възнамеряват и правят от прокуратурата.

На въпрос дали тези спецоперации имат някаква връзка с убийството на Красимир Каменов - Къро в Южна Африка, Демерджиев отговори, че няма съответна информация и би трябвало да се изяснят редица условия преди да се вършат заключения.

Той удостовери, че чиновник на Министерство на вътрешните работи ще бъде позволен до следствието на убийството на Къро в Република Южна Африка. Той ще отиде на място и ще се запознае с хода на следствието. Служителят отпътува на следващия ден и ще се завърне в неделя, когато се чакат нови забавни условия, които да послужат за следствието на това ликвидиране.

" Ако могат да се вършат някои заключения досега - при извънредно суровия доказателствен материал е, че това не е дело на българска група, само че кой е заел тази група - това е значимият въпрос ", разясни вътрешният министър.

Демерджиев отговори по време на парламентарния надзор и за Денис Петранов , че досега Министерство на вътрешните работи не е получавало питане от съветските управляващи. 

До момента Министерство на вътрешните работи не е получавало питане от съветските управляващи, както и данни, потвърждаващи случая, обвързван с информация, че за подготвян атентат в Крим е арестуван Денис Петранов, който има и българско поданство.

Той уточни, че Петранов е придобил българско поданство през 2022 година.

ГДБОП е способена да следи дали има противозаконен трафик на оръжие в страната. Наскоро бе основана работна група с Европол, прави съпоставки с разнообразни бази данни за всеки емигрант във връзка с това дали има връзки с терористични организации, уточни Демерджиев.

Служебният вътрешен министър сподели още, че  Министерство на вътрешните работи обмисля да има засилено полицейско наличие пред учебни заведения и детски градини в избрани часове. Става дума за часовите диапазони, в които децата отива на учебно заведение или си потеглят след края на образователния ден, разясни министърът.

Целта на тези хрумвания е засилен надзор по пътищата към учебни заведения и детски градини.

По думите на Демерджиев Министерство на вътрешните работи организира постоянно акции против пътния травматизъм и част от тях са към учебните заведения. Според него засилено полицейско наличие може да има, като се вземе поради останалата работа на униформените чиновници на Министерство на вътрешните работи.

 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР