Вътрешният министър Бойко Рашков сезира директора на Национлната следствена служба

...
Вътрешният министър Бойко Рашков сезира директора на Национлната следствена служба
Коментари Харесай

Бойко Рашков сезира шефа на Националното следствие за главния прокурор Иван Гешев

Вътрешният министър Бойко Рашков сезира шефа на Национлната следствена работа Борислав Сарафов за закононарушения осъществени от основния прокурор Иван Гешев, заяви Рашков пред медиите.

В сигнала до Сарафов са поместени част от материалите, изпратени до министъра на правораздаването Янаки Стоилов.

" Днес изпратих част от материалите, които министърът на правораздаването Янаки Стоилов внесе във Висш съдебен съвет, и ги изпратих на зам. основния прокурор и шеф на Националната следствена работа Борислав Сарафов ". Това заяви министърът на вътрешните работи Бойко Рашков след гала по награждаването на шефове на регионални дирекции за положително осъществяване на служебните им отговорности.

Той уточни, че се надява в Националната следствена работа, където " има много качествени следователи, да проведат следствие и да се отговори на въпроса дали става въпрос за осъществено закононарушение от основния прокурор или не и в случай че се даде негативен отговор на този въпрос, какви ще са претекстовете за това ".

" Виждам, че има съперници по този въпрос, в това число и изявление от членове на Висш съдебен съвет, които гледат на този въпрос от ъгъла на отбрана на Иван Гешев ", добави той.

По думите му би трябвало да се ревизира дали ще може всеки прокурор, на който ще бъде предоставен този случай, " да прояви кураж и да образува произвеждане до основния прокурор – дали той действително е недостижим ".

" Както знаете беше отказано този материал да бъде гледан всъщност от Висш съдебен съвет. Аз отделих част от него, който се отнася до незаконосъобразно издание на в общественото пространство на материали, добити посредством използването на специфични разследващи средства ", съобщи Рашков.

Припомняме ви, че предходната седмица, от трибуната на Народното събрание, Рашков се закани, че ще сезира избран прокурор за дейностите на основния прокурор Иван Гешев и ще чака този обвинител да прояви кураж.
 Рашков заприказва за съответна присъда за Гешев Рашков заприказва за съответна присъда за Гешев
Специалните разследващи средства (СРС), които са употребявани в нарушавания на процедурата за тяхното използване, не могат да служат като...

Рашков заяви това по време на чуването си във връзка отчета му, въз основа на който правосъдния министър Янаки Стоилов изиска предварително преустановяване на мандата на основния прокурор Иван Гешев.

" Данните, събрани със специфични разследващи средства, могат да се употребяват единствено за наказателното произвеждане и за запазване на националната сигурност, а лицата, на които са известни обстоятелства от тях не могат да ги разгласяват. По предписание на основния прокурор такива СРС-та се разгласяват. И то когато питаше Конституционния съд дали президентът има имунитет. Защо Гешев направи това? Заради борбата с президента, която възприе от някогашния министър-председател ", съобщи Бойко Рашков.

" В нашия углавен кодекс е инкриминирано разгласяването на СРС-та. В правосъдната процедура има случаи на наказание на разположение за това закононарушение. В Конституцията е посочено, че България е правова страна. Ако един е наказан за закононарушение, а различен е направил същото, дали не би трябвало да се образува и против Гешев? Такова няма. Въпреки че Конституционният съд обясни, че всеки прокурор може да стартира такова произвеждане.

„ Не съм сюрпризиран от резултата във Висш съдебен съвет. Не съм имал и илюзии, че те ще одобряват моето предложение. В края то бе оставено без разгл... Прочети повече Нито един прокурор не прояви подобен кураж. Затова аз ще сезирам прокурор, с цел да забележим прокуратурата ще реагира ли на сходен сигнал.

Иван Гешев е досегаем юридически. И както видяхме през вчерашния ден – недостижим е в действителност, сподели Рашков в отговор на въпрос от адв. Николай Хаджигенов / ”Изправи се.БГ! Ние идваме ”/.

Още от ПОЛИТИКА:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР