Вътрешният министър Бойко Рашков се ангажира следващата седмица да посети

...
Вътрешният министър Бойко Рашков се ангажира следващата седмица да посети
Коментари Харесай

Бойко Рашков призна за миграционен натиск, но това не било само местен проблем

Вътрешният министър Бойко Рашков се ангажира идната седмица да посети граничните региони дружно с регионалните шефове, във връзка със повишения миграционен напън, поради който през днешния ден дава отговор на депутатски въпроси. Той отдава потокът от незаконни мигранти не на работата на служебното държавно управление, а го дефинира като международен проблем.

Първият въпрос пристигна от народния представител от ПГ на ГЕРБ - Съюз на демократичните сили Христо Гаджев.

" Притеснени сме от бързо възходящият брой на незаконни мигранти на територията на България и от качествата на управлението на Министерство на вътрешните работи да се оправи с казуса. Има едно предписание - системите на една страна работят най-добре, когато са оставени да си свършат работата на мира. При вас това предписание беше погазено. За 70 дни сте съумели да освободите 301 чиновници на Министерство на вътрешните работи и да разхвърляте над 2400 служители на реда по разнообразни места в системата. Напълно разумно е системата на Министерство на вътрешните работи да работи. През първото полугодие на 2019 година са хванати 958 негелални мигранти, на 2020 - 429, на 2021 -2278, при 3487 за цялата предходна година. Надявам се да не се е нараснало с юлските числа, които ще ни предоставите. Защото в случай че тази наклонност се резервира с този растеж, в края на тази година не ни чака по никакъв начин добра картинка ", сподели Гаджев.

В отговора си Бойко Рашков разгласи, че няма страна, която да подсигурява, че през границите ѝ няма да премине нито един мигрант . Той даде образец с Литва, където натискът е 30 пъти повече, в сравнение с за предишен интервал. Натиск има и против Гърция. Мигрантите от Турция навлизат освен у нас, а и на гръцка територия.

" Маршрутът през Югоизточна Европа продължава да е претрупан и да се употребява за незаконно прекосяване в страните от района за постигане страните от Западна Европа ", изясни още служебният вътрешен министър. Миграцията от Афганистан към Иран и Турция пък продължава да нараства. Очаква се в допълнение покачване на този напън и поради изтеглянето на контингентите на НАТО от района , което ще породи вътрешни проблеми. В Турция е регистрирано внезапно повишаване на броя на лицата, които нелегално идват от Иран. Наблюдава се и повишение на напора на незаконни мигранти, изнасящи се от вътрешността на Турция към област Одрин, обособил се като главен пункт за концентриране на мигранти и след това като изходна точка за отправянето им през турско-гръцката граница ", заключи министърът.



" Концентрацията на забележителен брой мигранти на територията на Турция и Северна Гърция е причина за увеличение на противозаконния трафик и към България. Затварянето на балканския маршрут наложи мигрантите и каналджиите да създават нови способи в търсене на различни направления. Увеличаването на миграционния напън към България се дължи както на подобаващите климатични условия през летния сезон, по този начин и на въведените облекчения на ограниченията против ковид ", уточни още Рашков.

Съществен фактор е и облекчаването на Коронавирус ограниченията и в Турция . През юли се регистрира повишаване с два пъти на миналите лица и транспортни средства на главните гранични пунктове у нас, което главно се дължи на директно прекосяване на лица за туризъм през нашата територия. " Контролът не е занижен, тъй като се натъкваме на голям брой случаи, при които мигранти се транспортират.

" Независимо, че сме от 70 дни в министерството, поставяме всички старания против повишения миграционен напън. Министерство на вътрешните работи продължава да поддържа подготвеност за своевременна реакция, в случай че този напън нарасне извънредно доста. Миграционната конюнктура изисква непрестанно наблюдаване и се стараем да го вършим ", безапелационен бе Рашков.

Очаквайте детайлности
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР