Вътрешният министър Бойко Рашков показа делото срещу вицепремиера и министър

...
Вътрешният министър Бойко Рашков показа делото срещу вицепремиера и министър
Коментари Харесай

Рашков показа делото срещу Асен Василев, за което прокуратурата отрича

Вътрешният министър Бойко Рашков сподели делото против вицепремиера и министър на финансите Асен Василев, формирано в спецпрокуратурата. Рашков изясни пред bTV през днешния ден, че следствието се води за закононарушение по работа. 

За делото Рашков заяви през вчерашния ден пред публицисти в Народното събрание. По негови думи делото е почнало след сигнал на предприемача Георги Самуилов, който е притежател на " Инса Ойл ". Главният прокурор е разпределил сигнала с изречението " да се образува досъдебно произвеждане " , като не оставя избор на наблюдаващия прокурор самичък да реши дали има данни за това, сподели още Рашков тогава.

Днес Рашков сподели, че съгласно материалите на прокуратурата легален мотив за образуването на делото са материали, изпратени от Министерство на вътрешните работи. Министърът обаче беше безапелационен, че такива данни Министерство на вътрешните работи не е пращало. " Това е откровена неистина ", сподели Рашков. И назова делото " корист с право от прокуратурата ".



Коментар по тематиката през вчерашния ден направи и министър председателят Кирил Петков: " Не съм получил публично от прокуратурата сходна информация. Но в случай че е правилно, е цялостно безсрамие. Две години не съумяха досъдебно произвеждане по проблема, за който знаете, да образуват. Тук за няколко часа са съумели да създадат досъдебно произвеждане за една от фирмите, които бяха част от суматохата в последните дни. Надявам се, че не е вярна информацията, в случай че е вярна, просто позор. Това ще е очевадна постъпка какво тъкмо цели прокуратурата ".

Говорителят на спецпрокуратурата Христо Кръстев изясни пред " Сега " късно нощес, че не се води следствие против Василев, защото по закон делата се образуват не против лице, а за обещано закононарушение и в случай че се съберат доказателства против някого, той става обвинен. На въпрос дали в спецпрокуратурата има формирано досъдебно произвеждане по сигнал на " Инса Ойл ", Кръстев отговори, че ще може да ревизира в работно време през днешния ден. Във всеки случай, когато получи сигнал, прокуратурата образува инспекция, посредством която да реши има ли задоволително данни за осъществено закононарушение, въз основата на които да започва следствие.

Още обвинявания

Рашков за следващ път нападна държавното обвиняване, че не работи по материалите, които му изпращат проверяващите органи на Министерство на вътрешните работи. " Изпратили сме доста томове с материали на СГП и в този момент никой не знае какво се случва с тях ", уточни той и даде образец с инспекция за строителството на Автомагистрала " Хемус ", по която и до през днешния ден се чака отговор от наблюдаващите прокурори. " Все едно работим в разнообразни страни, на разнообразни планети и по разнообразни проблеми ", разяснява още Рашков

Днес министърът показа в парламентарната комисия по вътрешен ред и сигурност план за промени в Наказателно-процесуалния кодекс, които ще дадат известна самостоятелност на проверяващите служители на реда. Предлага се тези чиновници на Министерство на вътрешните работи да имат пълномощието независимо да образуват досъдебно произвеждане, вместо да чакат за това разпореждане на прокурор. Държавното обвиняване въпреки всичко ще остане стопанин на производството, като упражнява надзор за правда с опция да приключи делото при липса на данни за закононарушение. 

Другото предложение е да отпадне ролята на прокуратурата като медиатор сред Министерство на вътрешните работи и съда, когато проверяващите органи изискат да извършат претърсвания и изземвания. По този метод ще се облекчи процесът и ще се спести време, разяснява Рашков. Проектът му срещна поддръжка от ръководещата коалиция. В комисията се разиска още опцията да се дадат провомощия на проверяващите служители на реда персонално да се обръщат към съда, с цел да желаят използване на специфични разследващи средства. Към сегашния миг това още веднъж се прави с посредничеството на държавното обвиняване.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР