Вътрешният министър Бойко Рашков обяви, че компании са разходвали милиони

...
Вътрешният министър Бойко Рашков обяви, че компании са разходвали милиони
Коментари Харесай

Компанията с държавни аванси за "Хемус" и голям парцел в центъра на София

Вътрешният министър Бойко Рашков разгласи, че компании са разходвали милиони от държавните задатъци за персонални цели Една от покупко-продажбите, посочени от него, съответствува с покупката на голям имот в центъра на София до парка "Заимов " Засега Министерство на вътрешните работи не разполага с данни за съответни обвинявания, споделя Рашков
Магистрала " Хемус " е една от живите рани, оставени от ГЕРБ. Тя беше и едно от, който оферираше с нова бюджетна инжекция да се разплатят още 315 млн. лева по противоречивите договорите за северната автомагистрала, по които няма придвижване в последната година макар платени големи задатъци.

Вътрешният министър Бойко Рашков през вчерашния ден разгласи, че " сериозен финансов запас е провиснал на компании, които са бездействали в порочно подписани контракти посредством инхаус възлагане " и вместо автомагистрала са купили имоти, построили са първокласни къщи или са ги превели в чужбина. Според него става дума за към 1 милиард лв., преведени от АПИ на няколко строителни компании по лотове 7,8 и 9 на " Хемус ". Огромните суми са прехвърчали без да има действително позволение за градеж.

" За тях няма обстоен организационен проект (ПУП) въобще, само че сумите са отпуснати ", съобщи вътрешният министър. " Неоспорим факт е, че вместо за строителство на автомагистралата, тези средствата, са употребявани за други цели ", добави още Рашков.
Реклама
" Капитал " по които тези пари са отпускани и ревизира думите на Рашков. Общата сума е друга и вътрешният министър евентуално приказва и за други контракти, тъй като цената на отпуснатото до септември предходната година финансиране по тези три лота е 426 млн. лева, макар че контрактуваното е над 800 млн. лева

По-интересно обаче е, че от сравнението сред договорите и детайлите в думите на Рашков може да се стигне до съответни компании и даже съответни покупко-продажби, които съгласно вътрешния министър са финансирани с държавните пари за " Хемус ".
Парцелът в София
Повечето огромни контракти за тези лотове са подписани на 9 септември 2020 година (една седмица откакто митингите против Борисов влизат в международните вести, поради побоя над протестиращи под колоните на Министерски съвет).

Агенция " Пътна инфраструктура " превежда на държавното сдружение " Автомагистрали " към 400 милиона лв. за лотове 7, 8 и 9. " От тях 84.5 млн. лева " Автомагистрали " е превела на друго сдружение предплатено за лот 8, с които въпросното сдружение си купува парцел в центъра на София ", разгласи Рашков.
Реклама
В листата единствената компания, която има сходен превод - 82.8 млн.лв, е " Битумина ГМБХ - България " - за доставка на материали по лот 8.

" Битумина " е с краен притежател Христо Атанасов, общински консултант от ГЕРБ в община Аксаково, област Варна. Фирмата взе участие в обединяване, което работи по жп правата Елин Пелин - Костенец за 113 млн. лева, както и в консорциум с " Щрабаг " за права от автомагистрала " Европа " за 137 млн. лева " Битумина Гмбх България " е и строител на пречиствателната станция на Добрич дружно с " Инфра специалист ". За компанията се приказва, че е в кръга към " Хидрострой " на Велико Желев. За 2020 година има доходи в размер на 31.3 млн.лв. и 3.2 млн. лева облага. Отразен е и задатък от 81 млн. лева
Парцелът от 5 декара и прилежащият от над 7 декара в центъра са добити от компанията " Битумина " за 23 млн.лв. В кадастъра написа, че там следва ново строителство
Малко след превода на парите - през януари 2021 година, компанията закупува два поземлени парцела и 12 помощни постройки в центъра на София за общо 23 милиона лв., съгласно данните в Имотния указател. Става дума за имот от над 12 декара наоколо до парка " Заимов " - на ул. " Проф. Милко Бичев " 2, който е благосъстоятелност на " Автотранссервиз ".

Сделката е една от най-големите в центъра на столицата и евентуално там скоро ще изникнат нови здания, тъй като теренът е в развой на почистване. В регистъра на общината няма в последната година и половина издадено строително позволение.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Енергетика 2 Икономика 3 Свят 1 Интервю 2 Енергетика 3 Коментари и разбори 1 Икономика 2 Коментари и разбори 3 Интервю Реклама
" Капитал " се опита да се свърже с Атанасов, с цел да ревизира дали той се разпознава в описанието на Рашков и за пояснение, само че не съумя.
Още милиони, още познати имена
Рашков разказа и още преводи - съгласно него е последвал превод за близо 15 милиона лв. към сдружение, чийто предмет на активност е " строителство на жилищни и нежилищни здания " и незабавно по-късно близо 1 милион към персонални сметки на притежателите на същото сдружение под формата на дивиденти като една част от тези " дивиденти " са пренаредени в сметки в Обединените арабски емирства. Шест милиона пък отиват в дъщерни сдружения на предното.

В договорите за " Хемус " се открива един превод от 15 милиона лв., към " Пътинженеринг " АД. Договорът е подписан на същата дата - 9 септември 2020 година Не е ясно дали това е компанията, за която приказва Рашков.

Фирмата е определена от АПИ за един от, по които има наддоговорени милиарди - " Пътинженеринг " поддържа област Русе. Неин притежател е Григор Цветков Иванов, който е притежател и на друга компания, получила 26 млн. лева задатъци по " Хемус " - " Пътинженерингстрой - Т ". Иванов също е непосредствен с гореспоменатия Велико Желев - двамата са съсобственици на " Пътни градежи - Велико Търново ". Преди година, когато стартира да приказва за " пари в чували " и изчезнали пари по " Хемус ",, изнасял пари по дубайски сметки.
Бюлетин Вечерни вести
Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
Вашият email Записване
Реклама
Самият " Хидрострой " на Желев пък е получил 49 млн. лева задатъци с контракт на същата дата. Другите огромни получатели на пари по лотове 7,8,9 са " Грома Холд " с над 130 млн.лв и " Европейски пътища " с над 49 млн. лева
И малко неясноти
Рашков приказва и за компания, която в края на август 2020 година е получила 12 млн. лв. за лот 8, от които превежда 8 млн. към персонална сметка на физическо лице с съображение контракт. Няколко месеца по-късно този контракт е преустановен, а сдружението преобразувано ", уточни Рашков. В договорите не може да бъде открит подобен тъкмо превод на тези дати и не е ясно за кого приказва вътрешния министър.

Доказателствата обаче, с които разполагат проверяващите органи за записаните злоупотреби по лот 8 и по лот 5, не могат на този стадий да послужат за съответни обвинявания, сподели Рашков, тъй като сега текат експертни следствия. Назначени са експертизи, по които работят движимости лица. Вътрешният министър изрази вяра, че прокурорите, които следят и управляват това следствие " ще стигнат до решение да внесат обвинителен акт в способния съд ".

Както неведнъж е посочвано, при никоя от тези схеми няма контракт за строителство, а единствено за доставка на материали, защото по закон " Автомагистрали " не може да превъзлага контракт, взет с инхаус. " След като ние доставяме единствено артикули материали, а не сключваме контракти за строителство, кой би поел на следващия ден гаранции за качество ", запита вицепремиерът.

По тематиката работи и

Мария Дойкова
Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Огнян Георгиев
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР