Вътрешните рингове в столицата и връзките с Околовръстния път са

...
Вътрешните рингове в столицата и връзките с Околовръстния път са
Коментари Харесай

Разширяват столичния бул. Каблешков“ на седем етапа

Вътрешните кръгове в столицата и връзките с Околовръстния път са най-важни за града в доста далечна вероятност . Това съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова пред публицисти за показване на плана за реорганизация на бул. " Тодор Каблешков ".

Проектът е на стойност към 11 милиона лв. и ще бъде построен от " Трейс Груп ". Реконструкцията на булеварда стартира тази неделя.

За Фандъкова това е един доста значим план, част от вътрешният градски кръг. С него както и с останалите вътрешни кръгове и довършването на Околовръстния път столицата работи в посока понижаване на трафика.

Около един километър е дължината на сектора, а планът се разделя на седем стадия. Първият стадий стартира в неделя и ще бъде до улица " Боянски водопад ". Фандъкова чака до началото на август да бъде подготвен първият сектор от плана. Движението няма да се стопира и да се затруднява, увери тя.

Подготовка за плановете е дълга и комплицирана, само че е и обвързвана с огромни вложения. Само за отчуждението с сектора от един километър са вложени към 11 млн. лв. . Хората не го знаят, а и това не се и вижда. Строителство се вижда, когато стане готово, само че отчужденията са свързани с доста старания, посочи Фандъкова.

Работи се за придобиване на терените по другите планове. Става въпрос за общо 116 парцела, като към този миг 34 към този момент са платени . Към сегашния миг Столична община е вложила 3 милиона лв., само че следва отчуждаването на други парцели.

Когато не може да се изкупят парцелите, те се отчуждават, само че процедурата е дълга и минава през редица правосъдни етапи, изясни Фандъкова . Предстои да бъде построена еднопосочна велоалея с широчина 1.50 метра. Нещо повече - ще бъде оставено място за трамвайно трасе в центъра на булеварда.

От своя страна проектант Здравко Здравков изясни, че с плана по един актуален метод се взема решение велосипедното придвижване по този бул. . Участниците в придвижването ще бъдат ситуирани на обособени равнища, като велосипедното придвижване ще бъде ситуирано на по-ниско равнище от тротоара.

В плана се оставя профил да се развие трамвай в бъдеще, който ще даде опция за връзка от бул. " Овча Купел " до метростанция " Климент Охридски " и търсене за такава техническа опция до " Слатина ". Проектът е комплициран и обгръща замяна на подземна инфраструктура, а крайният резултат е основаването на благоприятни условия и за една бус лента.

За две неща Фандъкова върнала плана - предоставяне опция оптимално да се засадят дървета по цялото продължение на тротоара от южната страна и да се запазят дърветата от северната страна на булеварда.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР