Вътрешната опозиция в ДаБг 9-ти декември, която създаде движението през

...
Вътрешната опозиция в ДаБг 9-ти декември, която създаде движението през
Коментари Харесай

Опозицията в Да.Бг към Христо: Нищо не става с 2-ия мандат, дайте рамо на ГЕРБ с първия

Вътрешната съпротива в ДаБг " 9-ти декември ", която сътвори придвижването напролет дружно с някогашните депутати на Демократична България Велизар Шаламанов и Калоян Янков, Мануела Малеева и проф. Александър Кьосев, нападна остро Христо Иванов за това, че приказва само за втория мандат с Политическа партия, а най-логично било Демократична България да поддържа ГЕРБ с първия, въпреки и дефакто да не изключва сходен ход.    

Бившият народен представител Калоян Янков от вътрешната съпротива нападна остро водача на Демократична България, като го упрекна, че в изявлението си пред Offnews не споделя нищо за държавно управление с първия мандат и “изход от патовата обстановката ” след четири парламентарни избори и задаващи се пети поред.



Ето какво написа Янков:

" Правилно са разказани другите възможности за държавно управление с третия мандат и нови избори. Сигурен съм, че след историята с Изборния кодекс, на правителство на малцинството с втория мандат на " Продължаваме промяната ", към този момент никой не има вяра. Но продължава да се разисква, тъй като в противоположен случай би трябвало да се каже, че е по-добре да има държавно управление с първия мандат. Отново пред скоба (дори за започване на договаряния за сформиране на правителство) се слага изискването за правосъдна промяна, даже конституционна.

Това автоматизирано обрича Демократична България на опозиционна роля и ни маргинализира до степен отпадане от Народното събрание при едни последващи избори. Single-issue party, както споделят в Америка на такива организации. "

Според някогашния народен представител Христо Иванов в изявлението вярно споделя, че би трябвало всички да приказват с всички и че политиката на гнева ” и отрицанието на " врага " работи за готовност на електората преди избори, само че не и по-късно.

“Но още веднъж отхвърля да каже, че е подготвен да седне на масата с ГЕРБ. И то да седне на диалози в първия мандат, където Демократична България би имала най-голяма тежест в договарянията и шансове да наложи своите условия. Няма предложение за излаз от обстановката. И доста деликатно страни от споменаване на Демократична България и ГЕРБ в едно изречение. А словосъчетанието “първи мандат ” напълно липсва ”, написа Калоян Янков.

По думите му изявлението наподобява като стъпка в вярната посока и като опит да се опипва почвата отдалече само че липсвал отговор на въпроса “какво вършим ”.

По-нататък Калоян Янков описва стъпките, които Демократична България би трябвало да предприеме, множеството от които съответстват със сегашните цели на парламентарната група на групировката - влизане в Шенген и еврозоната, поддръжка за Украйна, правосъдна промяна. Това, по което се отличават, е точката за “спирането на едноличното и нездравословно ръководство на Радев ”.

Под обявата на Янков Велизар Шаламанов написа: “Няма положително решение без действителни и разнообразни други възможности, които се разискват от голям брой хора при единодушие по задачата и критериите за триумф. Това предлага Калоян и се надявам да бъде чут и свестен! ”.

Калоян Янков се свърза с Offnews, с цел да посочи, че написаното е негово персонално мнение и че то е споделено единствено от част от членовете на клуб " 9 декември ".

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР