Вътре в безумията на Tiktok в реалния живот - от безредици до фалшиви обвинения в убийство

...
TikTok предизвиква онлайн безумия, които насърчават антисоциално поведение в реалния
Коментари Харесай

TikTok предизвиква онлайн безумия, които насърчават антисоциално поведение в реалния свят, разкрива разследване на BBC Three .

Бивши служители казват, че проблемът не се решава от страх да не забави растежа на бизнеса на приложението за социални медии.

Тези безумия - при които TikTok води до непропорционални количества ангажираност към някои теми - се доказват от интервюта с бивши служители, потребители на приложения и анализ на BBC на по-широки данни от социалните медии. След това са довели до смущения и безредици в ежедневието.

Разследването на BBC установи, че алгоритъмът и дизайнът на TikTok означават, че хората виждат видеоклипове, които обикновено не биха били препоръчително - което от своя страна ги стимулира да правят необичайни неща в собствените си видеоклипове в платформата.

TikTok преди това се дистанцира от изблици на безредици, като напр. заплахата от плячкосване на Оксфорд стрийт в Лондон миналия месец, за което политиците обвиниха приложението с милиарди потребители.

Въпреки това BBC идентифицира четири епизода през последните месеци, които са непропорционални ангажираността в TikTok беше свързана с вредно поведение:

Онлайн мания по случай на убийство в Айдахо, САЩ, довела до фалшиво обвинение на невинни хора Намеса в полицейското разследване на Никола Були, изчезнала в Ланкашир, протести на UKSchool, включващи вандализъм, разпространяващ се в Обединеното кралство Разпалване на пламъците на бунтове във Франция, които се разпространяват с необичайна интензивност и на неочаквани места

Бивши служители на TikTok оприличават тези безумия на „горски пожари“ и ги описват като „опасно“, особено след като аудиторията на приложението може да бъде млада и впечатляваща.

Говорител на TikTok каза пред BBC, че неговият „алгоритъм обединява общности, като дава приоритет на безопасността“. Той каза, че препоръчва различни видове съдържание за прекъсване на повтарящи се модели, премахва „вредна дезинформация“ и намалява обхвата на видеоклипове с непроверена информация.

Убийствата в Айдахо - ноември 2022

Никога не бях чувал за Москва, Айдахо, преди ноември миналата година . Емисията ми в TikTok беше наводнена с подробности за убийството на четирима студенти в спалните им, докато двама оцелели съквартиранти спяха - преди случаят да бъде широко отразен от медиите.

Спекулативно теориите около това кой е извършил убийствата обхванаха TikTok, без никакви доказателства, които да ги подкрепят. Потребителите на TikTok бяха уникално обсебени. Видеоклиповете, които открих за случая, натрупаха два милиарда гледания от ноември 2022 г. до август тази година, в сравнение със само 80 000 в YouTube.

Бивши служители казват, че това е продукт от дизайна на TikTok. Потребителите гледат най-вече съдържание чрез страницата си „За вас“, емисия от кратки видеоклипове, избрани от алгоритъм, за да се харесат на всеки индивид.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР