Вътре е тъмно. Малкото светлина, промъкваща се през оскъдните прозорци,

...
Вътре е тъмно. Малкото светлина, промъкваща се през оскъдните прозорци,
Коментари Харесай

Загадките около теракотената армия на първия император

Вътре е мрачно. Малкото светлина, промъкваща се през оскъдните прозорци, и няколкото лампи обрисуват голямо помещение със стотици силуети на хора. Строени в колони, разграничени от дебели стени. 11 дълги колони от неподвижни мъже, вкопани на 7 метра дълбочина.

Те стоят там към този момент близо 2200 години.

Пазят своя император Цин Шъхуан, заровен на към 1,5 км от тях. Първият император на Китай, който сплотява страната през 221 година пр.н.е., построява първата част от Великата китайска стена, вкарва единни ограничения, пари и книжовност в до тогава разпокъсаните княжества.

Този Цин няма нищо общо с последната династия със същото име, паднала през 1912 година, като се изключи че и за първия, и за последния китайски император са основани прелестни филми. Този Цин обаче оставя на човечеството това неповторимо богатство – теракотената войска, и приживе няма и визия в каква мистерия за поколенията ще се трансформира тя.

Той е едвам 13-годишен, когато се възкачва на трона в царството Цин през 246 година пр.н.е. От негово име ръководи регент – почитан велможа, само че доста скоро младият държател се сблъсква с въпроса: „ Какво ще стане, когато умра? “. Отговарят му: „ Ще бъдете заровен дружно с 10-хилядната си персонална армия “. „ А няма ли различен метод? Да не се убиват толкоз доста хора? “ След къс размисъл дворът намира решение: може да се изработят 10 хиляди бойци от глина, които да бъдат сложени в гробницата, по този начин същинските ще останат живи.

Малкият Цин е удовлетворен, градежът на дома за втория му живот стартира незабавно.

720 хиляди служащи и майстори градят мавзолея гробница ,

който е покрай днешния 8-милионен град Сиан – столица на 13 китайски династии. Той по този начин и не е приключен преди Цин Шъхуан да издъхне през 210 година пр.н.е. Такава е китайската традиция – гробница да не се приключва приживе.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР