Ватиканските музеи съхраняват, защитават и възстановяват десетки хиляди безценни творби,

...
Ватиканските музеи съхраняват, защитават и възстановяват десетки хиляди безценни творби,
Коментари Харесай

Повелителят на Ватикана

Ватиканските музеи съхраняват, пазят и възвръщат десетки хиляди скъпи произведения, които обгръщат антични и съвременни времена.

Джани Креа е италианец, който от доста време работи точно във Ватикана и е тясно осведомен с контурите на историята. Почти всяка заран през последните шест години той отваря вратите на музеите на Ватикана. Преживял е тишината на Сикстинската шапка призори, изучавал е сенките на Караваджо и се е възхищавал на текстурите на античен Египет.
 Снимка 413974

" Да, аз съм просто един пазач и страж на ключовете ", споделя Креа, като продължава: " Но разтварям вратите към историята на изкуството и историята на християнството - и това е най-голямата и най-красивата история, която съществува в света ".

Креа работи във Ватикана в продължение на 20 години, само че с служба основен страж на ключовете е от шест .
 Снимка 413972

Неговите сутрини стартират в 5:30 ч. особено място с нараснала отбрана, където се пазят 2797 ключа . Креа и екипът му от 10 пазители на ключовете - по пет на заран и вечер, отварят и затварят по 300 порти всеки ден, като активизират към 700 чиновници дружно с тях.

Те пресичат маршрут, дълъг към 8 км през музеите, през които минават към 28 хиляди посетителя дневно . Джани Креа не крие, че се гордее с работата си, като счита, че има особена привилегия да извършва точно тази служба.
 Снимка 413975

" В последна сметка изкуството ни свързва посредством нашата обща просвета, история и човечество, споделя Креа, като приключва: " Аз съм елементарен служащ, само че за мен е доста красиво да знам, че вардя и се грижа за ключовете на историята ".
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР