Ватиканът заяви, че изпитва срам и тъга, след като съдебни

...
Ватиканът заяви, че изпитва срам и тъга, след като съдебни
Коментари Харесай

Ватиканът изпитва срам и тъга след доклада за сексуален тормоз от свещеници

Ватиканът съобщи, че изпитва позор и горест , откакто правосъдни заседатели в Пенсилвания разгласиха неоправдателни изводи от най-голямото следствие за полов тормоз в американската Католическа черква , предадоха международните организации.

В оповестения във вторник отчет се споделя, че през последните 70 години 301 свещеници в щата са подлагали малолетни на полов тормоз, напомня Ройтерс.

Говорителят на Ватикана Грег Бърк съобщи, че Католическата черква би трябвало да научи сложните уроци от предишното си и увери, че Ватиканът ще държи причинителите и техните помагачи виновни. В изказването се акцентира, че чиновниците на църквата би трябвало да съблюдават светските закони, в това число наложително да рапортуват злоупотребата с малолетни.



Папа Франциск
схваща, че тези закононарушения могат да разклатят вярата и духа на вярващите и желае да изкорени тези трагични случаи, акцентира представителят. Жертвите би трябвало да знаят, че папата е на тяхна страна и случилото се е неоправдателно както от морална, по този начин и законова позиция, отбелязва ДПА.
 Папа Франциск Guliver/Getty Images-->
Докладът обгръща шест от осемте католически епархии в Пенсилвания и е плод на най-мащабното изследване за прояви на педофилия в Католическата черква, осъществявано от федерална институция в Съединени американски щати. Разследващите са разпознали над хиляда жертви, като допускат, че има още хиляди, които се притесняват да излязат на показ или данните за тях са изгубени.

Според отчета епископи и други високопоставени католически духовници в американския щат Пенсилвания са прикривали полови похищения върху деца, осъществявани от над 300 свещеници за интервал от 70 години, а висшият клир в щата е убеждавал жертвите да не оповестяват за стореното им, а също и правоохранителните органи да не проверяват.

Римокатолическата черква се тресе от скандал за полови похищения против малолетни от повече от 15 години, откогато през 2002 година в Бостън бяха установени фрапиращи случаи. Въпреки че бяха изплатени милиарди долари за извънсъдебни съглашения и бяха въведени нови стратегии за предварителна защита , абсурдът не стихва и доближава висши духовници, отбелязва нюйоркското издание. Вестникът напомня, че неотдавна от поста си се отдръпна кардинал Тиъдър МакКарик , архиепископ на Вашингтон, след обвинявания в полови похищения против млади свещеници, семинаристи и малолетни.

" Въпреки някои въведени институционални промени обособени ръководители на църквата значително са избягвали обществената отчетност ", написа огромното жури. " Свещеници са изнасилвали дребни момчета и девойки, а чиновниците на Бога, които са били виновни за тях, освен че не са правели нищо, а са прикривали протичащото се. Десетилетия наред ", установи следствието. В отчета от 1400 страници се споделя, че някои от уличените свещеници са били отстранявани от богослужението, само че други са оставали клирици и дори са били повишавани, акцентира " Ню Йорк таймс ".

" Вашингтон пост " цитира основния прокурор на Пенсилвания Джош Шапиро , съгласно който в хода на 18-месечното следствие са били прегледани над два милиона документа, в това число от тайните църковни архиви, в които са се държали в продължение на десетилетия известия за полови злоупотреби с деца.

" Вследствие на прикриването съвсем всички случаи на посягане, открити от нас, са от прекомерно от дълго време, с цел да бъдат правосъдно преследвани ", сподели на конференция Шапиро .

Прокурорът изясни, че е стеснен от законодателството на щата, съгласно което жертвите на полово посягане като деца могат да внесат тъжба по цивилен иск до 30-годишната си възраст, а по престъпен - до 50-годишна възраст.

Най-възрастният човек, приказвал пред огромното жури, в този момент е на 83 години, написа " Вашингтон пост ".
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР