Ватиканът за първи път признава съществуването на тайни указания за

...
Ватиканът за първи път признава съществуването на тайни указания за
Коментари Харесай

Ватиканът разкрива, че има тайни правила за свещеници, които стават бащи

Ватиканът за първи път признава съществуването на секрети инструкции за свещеници, които нарушават обетите си за безбрачие и стават татковци, оповестява " Гардиън ".

Отказват да огласят пред обществото защо става въпрос, защото това е вътрешен въпрос. Говорителят на Ватикана Алесандро Гисоти разяснява пред " Ню Йорк Таймс ", че " главният принцип " на документ от 2017 година е " отбраната на детето ".

Документът изисква духовникът, който има дете, да напусне свещеничеството, с цел да " поеме отговорностите си като родител, като се посвети извънредно на детето ", разяснява Гисоти пред " СиБиЕс нюз ", а документът е " за вътрешна приложимост... и не е предопределен за издание ".

Жертви на полово принуждение от духовници от целия свят се събират в Рим тази седмица, с цел да проведат бдение и митинги пред невижданата среща на високопоставени епископи и други църковни фигури, свикана от папа Франциск.

Броят на децата на свещеници, е незнаен, макар че една група за поддръжка, " Копинг интернешънъл ", има 50 000 консуматори в 175 страни. Някои деца са резултат от същински връзки, само че други са резултат от обезчестяване или принуждение.

Според Винсент Дойл, наследник на духовник и създател на " Копинг интернешънъл ", въпросът за духовното поколение е " идващият скандал ", с който се сблъсква църквата. " Има деца на всички места ", разяснява той пред " Ню Йорк Таймс ".

Комисия, основана от Франциск, с цел да се оправи с духовно полово принуждение, има за задача да прегледа, по какъв начин църквата би трябвало да отговори на въпроса за потомството на свещениците.

Ирландски епископи са разгласили свои лични инструкции, като споделят, че в случай че духовник стане татко, " благосъстоянието на детето му би трябвало да бъде неговото първо основание ". Документът прибавя: " Свещеникът, както всеки нов татко, би трябвало да се изправи пред отговорностите си - персонални, правни, морални и финансови. Като най-малко, никой духовник не би трябвало да бяга от отговорностите си ".

Някои хора настояват, че католическата черква би трябвало да отдръпна условието си за свещениците да одобряват цялостен живот обет за безбрачие. Те споделят, че това може да бъде фактор в половата корист и че това възпира хората да не стават свещеници, защото доста страни изпитват остра липса на свещеници.

Източните католически църкви имат дълга традиция за брак на свещеници и изключенията от правилото за безбрачие са били правени за всеки обособен случай за някогашни англикански свещеници, които се обръщат към католицизма.

Миналият месец Франциск разяснява, че се опълчва на каквато и да е обща смяна на вековната традиция. " Лично аз мисля, че безбрачието е подарък за църквата. Бих споделил, че не съм склонен да се разрешил опцията за брак ", изяснява Франциск.

Изключения може да се преглеждат в " доста далечни места ", където " липсват свещеници ", заради " пасторална нужда ", добавя той. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР