Ватиканът ще отвори историческите архиви за най-противоречивите си ръководители на

...
Ватиканът ще отвори историческите архиви за най-противоречивите си ръководители на
Коментари Харесай

Ватиканът отваря архивите си за противоречивия папа Пий XII

Ватиканът ще отвори историческите архиви за най-противоречивите си ръководители на 2 март. Така ще се разкрие повече информация за папа Пий XII, прочут с това, че остава безпристрастен по време на Втората международна война и по никакъв метод не противодейства на Холокоста.
Над 200 откриватели към този момент са поискали достъп до множеството документи, които сътрудниците в архивите на Светия трон събират и подреждат от към този момент 14 години. Религиозният историк Хуберт Волф ще бъде в Рим на 2 март, дружно с шест свои асистенти, като се чака благодарение на информацията от архивите, да стартира свое проучване за Пий XII.
Волф е експерт по тематиката за взаимоотношенията сред папата и нацистите и желае да открие повече информация за дипломатическите връзки на Ватикана през съвсем 20-те години на ръководство на Пий XII, отбелязва AFP, представена от организация " Фокус ".
Освен това евентуално ще бъдат открити и документи, свързани с апелите за помощ от страна на еврейски организации по време на Втората международна война, както и връзката сред папата и президента на Съединени американски щати - по това време Франклин Делано Рузвелт.
Ватиканът към този момент има оповестени голям брой архиви, свързани с годините от войната, групирани в 11 тома. Но доста информация към момента липсва, като да вземем за пример отговорите на Пий XII на организациите, опитващи се да защитят евреите. 
Волф споделя, че известията, изпратени до папата, са били оповестени, само че „ към момента не сме видели неговите отговори “. „ Те или не съществуват, или се пазят във Ватикана “, разяснява още откривателят.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР