Ватиканът се подготвя днес за последния си опит да разгадае

...
Ватиканът се подготвя днес за последния си опит да разгадае
Коментари Харесай

Мистерията с изчезването на Емануела Орланди продължава

Ватиканът се приготвя през днешния ден за последния си опит да разгадае мистерията към изгубването на италианската тийнейджърка Емануела Орланди преди 36 години. 

При първия опит, който бе на 11 юли, бяха отворени две гробници на територията на Римокатолическата черква в опит да бъдат открити останките на Орланди. Мистерията обаче се задълбочи откакто даже костите на две принцеси, които се очакваше, че са там, липсваха. 

Днес специалисти ще изследват две костници - дребни камери, където са заровени мъртви - открити при първото търсене, предава Би Би Си.

Семейството на Орланди се надява, че търсенето във Ватиканския папски тевтонски лицей държи ключа към загадката, която е обхванала Италия от 1983 година насам.

Емануела Орланди изчезва през 1983 година, когато е на 15 години. Тя е дъщеря на ватикански чиновник.

Ватиканът позволи да бъдат отворени двата гроба, в които би следвало да се намират останките на две немски принцеси, заровени през 19 век, след приемането на сигнал, че Орланди може да е заровена там. След като бе обявено, че гробовете в дребното Тевтонско гробище край ватиканската базилика " Свети Петър " са се оказали празни, надеждите на околните на Орланди бяха още веднъж попарени, само че породи въпросът: а къде са останките на двете принцеси?

След като разкопките са траяли и в прилежащите площи - към този момент на територията на Тевтонския лицей, в каменна ниша под плочника на няколко метри от гробовете на принцесите са били открити два комплекта кости. Това заяви този месец персонално представителят на Ватикана Алесандро Джисоти, като добави, че регионът неотложно е бил отцепен и ще бъде отворен в наличието на правосъдни медици на 20 юли, съобщи АП, представена от Българска телеграфна агенция.

Последните строителни и реставрационни работи по Тевтонския лицей и прилежащото гробище там са били осъществени през 1960-те и 1970-те години, т.е. преди изгубването на Орланди. Строителни работи на този терен е имало и през 19 век.

От Ватикана оповестиха след първия опит на 11 юли, че следствието ще продължи.

Днес учени от криминалистиката на Италия ще изследват костите, които са открити. Те ще могат да работят с тях единствено в период от пет часа - макар че формалната идентификация с ДНК ще отнеме доста повече време. Ще участва и специалист, назначен от семейство Орланди.

Смята се, че роднините на двете немски принцеси - Софи декор Хоенлохе и Шарлот Федерика от Мекленбург, които са умряли през 19 век, са били поканени да участват, само че не е ясно дали ще го създадат, добавя Би Би Си.

Ватиканът смята, че костите на принцесите може да са били преместени по време на работа през 60-те и 70-те години.

Гробището нормално е било употребявано за немско-говорящи членове на католически институции. Туристи не се позволяват по пътеката, която води към него.

Какво се е случило с Емануела

На 22 юни 1983 година Емануела Орланди се е прибирала вкъщи от урок по флейта. Била е забелязана на автобусна спирка в центъра на Рим. После просто изчезва. От тогава никой не я е виждал. Следват десетилетия на спекулации - дали някой я е похитил или умъртвил, къде се намира тялото ѝ. Семейството на Емануела се бори с безспирни клюки. 

" Много хора ми споделяха, просто остави това, радвай се на личния си живот, не мисли повече за това ", показа по-големият брат на Емануела, Пиетро, пред Би Би Си. - Но аз не мога. Не мога да бъда в мир, в случай че това не е позволено, сподели той.

Вниманието постоянно е било ориентирано към обстоятелството, че Емануела Орланди е била щерка на чиновник на Ватикана.

През март 2019 година семейство Орланди получи анонимно писмо. В него бе изобразена фотография на ангел над гробницата в Тевтонското гробище на Ватикана. Това стартира да бъде обсъждано като улика къде е заровена умрялата Емануела. 

Семейството отправи общо питане до Ватикана дали може да отвори гробницата на Тевтонското гробище. Трибуналът на град Ватикана удовлетвори искането.

#UPDATE The mystery surrounding the disappearance of an Italian teenager 36 years ago deepens after two graves at the Vatican thought to possibly hold her remains are found to be empty. https://t.co/B84Ht5APRJ#EmanuelaOrlandi

— AFP news agency (@AFP) 11 юли 2019 г.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР