Ватиканът и Гърция финализираха днес споразумение за връщане на три

...
Ватиканът и Гърция финализираха днес споразумение за връщане на три
Коментари Харесай

Ватиканът връща на Гърция три скулптури от Партенона

Ватиканът и Гърция завършиха през днешния ден съглашение за връщане на три скулптурни фрагменти от Партенона, които са били в сбирката на Ватиканските музеи в продължение на два века, оповестява Асошиейтед прес.

Ватиканът дефинира връщането като църковно " подаяние " за православния архиепископ на Атина и цяла Гърция, а не безусловно като междудържавен трансфер. Но това въпреки всичко ускорява натиска върху Британския музей да приключи договорката с Гърция за ориста на доста по-голямата си сбирка от статуи от Партенона, отбелязва организацията.

Губернаторът на Ватикана кардинал Фернандо Верхес подписа през днешния ден съглашение за реализиране на " дарението " с гръцкия министър на културата Лина Мендони и представител на православния архиепископ на Атина и цяла Гърция Йероним Втори по време на частна гала във Ватиканските музеи.

Пратеникът отец Емануел Папамикрулис съобщи за АП, че Гръцката православна черква и архиепископът са доста признателни на Папа Франциск за съглашението.

" Тази самодейност оказва помощ за изцеление на раните от предишното и демонстрира, че когато християнските водачи работят дружно, те могат да вземат решение проблемите по удобен метод ", уточни Папамикрулис.

Фрагментите се чака да дойдат в Атина по-късно този месец, като на 24 март е планувана гала във връзка приемането им.

Британският музей отхвърляше в продължение на десетилетия апелите на Гърция да върне доста по-голямата си сбирка от статуи от Партенона, които са значим експонат на музея от 1816 година

По-рано този месец ръководителят на музея въпреки всичко съобщи, че Англия и Гърция работят по съглашение, което ще разреши принадлежащите на неговата институция мрамори от Партенона да бъдат излагани както в Лондон, по този начин и в Атина.

Скулптурите съставляват остатъци от 160-метров фриз, който опасва външните стени на храма Партенон на Акропола, отдаден на богинята на мъдростта Атина. Голяма част от тях са изгубени при обстрел през 17-и век. Половината от останалите творби са отстранени при започване на 19-и век от английския посланик лорд Елгин.

Гърция стартира акция за връщане на скулптурите в Атина от 1983 година насам. Тогава въпросът беше издигнат от министърката на културата Мелина Меркури и към този момент съвсем 40 години тематиката се слага от Гърция на редица интернационалните конгреси, както и в двустранните връзки с Лондон.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР