Ватикана разследва твърдения за сексуално насилие в римокатолическото общество в Перу

...
Ватиканските следователи, които разглеждат твърдения за сексуално насилие в римокатолическо
Коментари Харесай

Ватиканските следователи, които разглеждат твърдения за сексуално насилие в римокатолическо общество в Перу, са завършили първия етап от своя одит и ще издадат доклад през следващите месеци, каза говорителят на Ватикана Матео Бруни пред CNN в петък.

„Първият етап, събиране на информация, приключи миналата събота. Сега те ще работят върху документацията, която имат, за да представят доклад през следващите месеци“, каза Бруни.

Запитан миналата сряда за разследването, папа Франциск каза: „Ние работим по това. Опитваме се да извадим ситуацията на светло.”

Специалните пратеници на папа Франциск, архиепископ Чарлз Шиклуна и монсеньор Жорди Бертомеу, пристигнаха в столицата на Перу Лима в края на юли, за да разследват твърденията за сексуално насилие в Sodalicio de Vida Cristiana или Sodalitium Christianae Vitae (SCV). Посещението беше обявено от Епископската конференция на Перу на 22 юли.

SCV каза, че членовете му, които са били призовани от пратениците на Ватикана, са „сътрудничили усърдно“ и потвърди ангажимента си да работи с Ватикана. Той добави, че обществото е предоставило актуализирана документация за процес на обезщетение за жертвите.

SCV, която има клонове в Латинска Америка, е затънала в скандал, откакто се появиха твърдения, че нейният основател, мирянинът Луис Фернандо Фигари, е малтретирал сексуално няколко млади новобранци.

През 2016 г. Figari за първи път отрече публично обвиненията. „Аз съм невинен, напълно невинен. Идвам тук, за да кажа истината, защото властите не ми позволиха да говоря“, каза Фигари пред репортери в Рим. Той също така твърди, че властите на SCV са му забранили да говори и да пътува до Лима.

Няколко месеца по-късно, през 2017 г., наказателно дело срещу него и други членове на SCV – за сексуално насилие, отвличане, сериозни психологически наранявания и незаконно сдружаване за извършване на престъпление – беше прекратено от прокуратурата на Перу.

ЛИМА, ПЕРУ - 2023/07/15: Надгробни плочи с имената на убитите по време на протестите са изложени на улицата, когато десетки се събират да протестират пред съдебната власт в бдение като прелюдия към големия национален марш призова за следващия 19 юли срещу президента Дина Болуарте и Конгреса. При предишни бунтове, между декември и март тази година, имаше повече от 50 смъртни случая поради използването на прекомерна сила от полицията за контролиране на протестиращите. (Снимка от Carlos Garcia Granthon/Fotoholica Press/LightRocket чрез Getty Images) ЛИМА, ПЕРУ – 2023/07/15: Надгробни плочи с имената на убитите по време на протестите са изложени на улицата, когато десетки се събират да протестират пред съдебната власт в бдение като прелюдия към големия национален марш, призован за следващия юли 19-ти срещу президента Дина Болуарте и Конгреса. При предишни бунтове, между декември и март тази година, имаше повече от 50 смъртни случая поради използването на прекомерна сила от полицията, за да контролира протестиращите. (Снимка от Carlos Garcia Granthon/Fotoholica Press/LightRocket чрез Getty Images) Карлос Гарсия Грантон/Fotoholica Press/LightRocket чрез Getty Images

Перуанската прокуратура заяви, че в случая със сексуално насилие нито една от предполагаемите жертви не се е изявила и престъплението е изтекло по давност.

Все още продължава наказателно дело срещу Фигари и други членове на SCV, обвинени в отвличане, сериозни психологически наранявания и незаконно сдружаване за извършване на престъпление.

През 2017 г. SCV публикува доклад от две части на международни експерти, който установява, че повече от дузина мъже и три жени са съобщили, че са били сексуално малтретирани, когато са били млади възрастни от членове на SCV.

„Нито един от обвинените в злоупотреба с непълнолетни не остава привързан към Sodalitium, с изключение на Луис Фернандо Фигари, който по решение на Светия престол е бил отделен от живота на общността“, каза висшестоящият генерал на SCV по това време в началото на доклада.

SCV каза, че през 2017 г. Figari е бил премахнат от общността, забранено му е да контактува с членове и властите на Ватикана са му забранили да се връща в Перу.

„Изпълнявайки заповедта на Светия престол, на г-н Фигари ще бъдат осигурени адекватни условия за сдържан живот, уединение и молитва, поради извършените сериозни действия“, добави тогава.

Католическите лидери в Перу приветстваха разследването на Ватикана. „Мисля, че е отлично този въпрос да бъде проучен в дълбочина, че участващите хора са изслушани и съм сигурен, че докладът ще бъде справедлив и обективен за доброто на всички“, каза в изявление архиепископът на Перу Мигел Кабрехос.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР